top of page

Wat is Prosus: Dé holding met Tencent en de korting uitgelegd

Prosus is een populair aandeel onder beleggers. Ik krijg vaak de vraag wat Prosus is en wat Prosus doet. Simpel gezegd is Prosus een investeringsmaatschappij. Toch is het iets complexer in de praktijk.


Daarom leg ik jou graag uit wat Prosus is en waarom beleggers deze holding interessant vinden.


Ik vertel verder hoe een holding korting werkt en welk rendement dit voor jou kan opleveren. Hopelijk weet je na het lezen de voor- en nadelen van beleggen in Prosus.


Inhoud

 

In het kort: Prosus bezit aandelen Tencent. Dit belang is meer waard dan Prosus zelf. Door het belang te verkopen en eigen aandelen in te kopen, krijg jij meer waarde dan de huidige beurskoers.

 
Wat is Prosus

Recente zaken bij Prosus

Deze week ging Tencent met 16% onderuit. Doordat Prosus voor 75% bestaat uit Tencent sleurde het Prosus mee.


De Chinese overheid kondigde nieuwe regels aan die moeten voorkomen dat gamers meer online geld besteden. Verder willen ze voorkomen dat gamers die regelmatig inloggen worden beloond met extra's. Zo proberen ze grip te krijgen op het groeiende aantal gameverslaafden. Doordat Tencent de grootste gameproducent is ter wereld en ruim 50% van de game-omzet uit China haalt raakte dit het bedrijf hard.


Lees hieronder verder om te ontdekken wat Prosus is. En hoe je belegt in de grootste gameproducent ter wereld Tencent, via een korting.


Wat is Prosus

Prosus is de grootste investeringsmaatschappij van Nederland. Prosus bestaat voor 75% uit een belang in Tencent. Het Chinese Tencent werd gekocht in 2001 voor ongeveer €30 mln. Dit is misschien wel de beste belegging ooit. Het Tencent belang is vandaag de dag €95 mld waard. Dit is een rendement van ruim 44% per jaar sinds 2001!


Wat is Tencent?

Op dit moment is Tencent het machtigste bedrijf uit China. Het is wereldwijd marktleider op het gebied van gaming. Tencent koop je via Prosus met korting. Hoe dat werkt leg ik verderop uit.


Waarde Prosus

Prosus heeft op dit moment een waarde van €126 mld, hiervan is €95 mld Tencent. De overige €31 mld bestaat voornamelijk uit foodbedrijven als Meituan, Delivery Hero en iFood.

  • Tencent belang €95 mld

  • Meituan, Delivery Hero, iFood en overig €31 mld

  • Totaalwaarde €126 mld

Welke belangen heeft Prosus allemaal? Klik hier. Doordat Prosus voor 75% bestaat uit het belang in Tencent, volgen de koersen elkaar nauw. Waarom zou je dan direct in Prosus beleggen en niet in Tencent? Dat doen de meeste beleggers vanwege de korting.


De korting bij Prosus uitgelegd

Beleggen in Prosus heeft als voordeel dat je kan beleggen in een holding met een korting. Dat ziet er in de praktijk als volgt uit:


Zoals je hierboven ziet is Prosus €126 mld waard, waarvan het Tencent deel €95 mld is. Prosus zelf is slechts €78 mld waard. Het belang in Tencent van €95 mld is dus al meer waard dan Prosus zelf op de beurs. Dit maakt het interessant, omdat je meer waarde krijgt dan waarvoor je betaalt.


Hoe werkt zo’n korting?

Een simpel voorbeeld. Stel dat jij shirts koopt voor €20 per stuk. Een multipack van 10 stuks kost €150. Je krijgt 10 * €20 = €200 aan waarde en betaalt €150. Een korting van 25% dus!


Bij Prosus is dit net zo. Je betaalt €78 mld en krijgt €126 mld aan waarde. De korting hierbij is (€78 mld / €126 mld) -1 = 38%. Tencent is €95 mld waard dus de korting op dit deel is (€78 mld / €95 mld) -1 = 18%.


De korting ten opzichte van het Tencent gedeelte is dus 18% en op het geheel 38%. Loopt deze korting eruit, dan is dat extra rendement voor jou. Veel beleggers kiezen er daarom voor om te beleggen in Prosus en niet rechtstreeks in Tencent.


Verkoop Tencent & inkoop eigen aandelen

Veel beleggers vragen zich af of bij zo’n holding niet een permanente korting hoort. Dat is inderdaad meestal zo. Er zijn alleen weinig holdings die zelf een financiële mogelijkheid hebben om die korting eruit te halen.


Prosus heeft in juni 2022 aangekondigd om Tencent te verkopen. Het verkocht eerder incidenteel plukken van 3% en wilde het belang houden. Nu ze ineens Tencent willen verkopen betekent dat Prosus Tencent verkoopt voor €95 mld terwijl Prosus €78 mld waard is.


Hiermee creëert Prosus extra waarde waardoor het slim kan zijn om in de holding te beleggen. Het kan deze zak geld teruggeven aan aandeelhouders. Dit kan het doen door zelf aandelen terug te kopen of dividend uit te keren.


Werkt dit in de praktijk?

Vóór de aankondiging om Tencent te gaan verkopen, bedroeg de korting op heel Prosus 54%. Nu is deze gedaald naar 38%. Doordat de korting is verminderd, is er waarde gecreëerd.


Stel dat de korting op dit moment nog 54% zou zijn. Prosus zou dan niet de huidige €78 mld waard zijn maar €58 mld (€126 mld waarde * (100%-54%). Prosus creëerde hiermee in één klap voor 20 mld aan waarde.


Waarom blijft er nu 38% korting in zitten?

Wanneer Prosus alle aandelen Tencent heeft verkocht zou de korting ten opzichte van het Tencent deel eruit moeten zijn. Dat is op dit moment nog niet het geval. Prosus verkocht afgelopen jaar 12% van het Tencent belang. De korting ten opzichte van het Tencent-deel is nu dus nog 18%.


Andere redenen?

Wanneer beleggers twijfelen aan de capaciteiten van het management kan er ook een korting ontstaan. Het management investeerde in 2021 fors toen de waarderingen hoog waren en halveerde dit toen waarderingen afkwamen in 2022.


Ook investeerde het fors in food. Deze sector staat op dit moment onder druk door de afgekomen waarderingen.


Kosten Prosus

Ook heeft Prosus kosten die Tencent niet heeft. Als investeringsmaatschappij vraagt het management een vergoeding. De beloning van het management is behoorlijk, zie onderstaande video hierover.Daarnaast heeft Prosus in boekjaar 2023 andere kosten gehad. De overige belangen van Prosus, afgezien van Tencent, zijn nog niet winstgevend. Ze kosten dus geld. Dit zie je hieronder afgebeeld:

Prosus inkoop aandelen

Wat kan ik hiermee?

E-commerce heeft Prosus afgelopen jaar $1.293 mln gekost en het hoofdkantoor $173 mln. De kosten druk je uit in een percentage ten opzichte van de beurswaarde van Prosus. Een soort negatief dividend. Op een waarde van €78 mld komt dit neer op 2% aan negatief rendement per jaar.


Prosus zal komend jaar 30% van het kantoorpersoneel ontslaan. Ook wil het bedrijven die geconsolideerd worden (>50% eigendom) winstgevend maken in H1 FY2025 (april 2024). Hierdoor nemen de kosten met zo’n 50% af wat het rendement verbetert van de Prosus aandeelhouders.


Conclusie wat is Prosus

  • Prosus is een investeringsmaatschappij die voor 75% bestaat uit een belang in Tencent. Het handelt tegen een korting en wil deze eruit halen.

  • Prosus gaat door met de verkoop van aandelen Tencent. Hierdoor kan de korting verder dalen. Voor het Tencent-deel is de korting 18% en totaal 38%. Indien dit eruit loopt is dit rendement voor jou als aandeelhouder.

  • Verder krijg jij als aandeelhouder de overige belangen er gratis bij. Ze vertegenwoordigen een waarde van ruim €30 mld. Deze komen nu niet tot uitdrukking in de koers van Prosus.

  • Beleggen in Prosus kost nu jaarlijks 1-2% aan rendement door de kosten van het hoofdkantoor en verlieslatende e-commerce. Doordat het hierin gaat snijden wordt het rendement voor jou als aandeelhouder verbeterd.


Belangrijk om te weten

Ik kan het verder niet genoeg benadrukken. Stel dat de plannen van Prosus m.b.t. de inkoop aandelen en de korting lukken. Dan kan Prosus nog steeds vrij eenvoudig een slechte belegging blijken als Tencent het slecht doet. Dus al deze financiële mogelijkheden vallen in het niet als Tencent niet presteert.


Meer info


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page