top of page

ASML aandelen kopen of verkopen

ASML aandelen presteren de afgelopen decennia sterk. Ze rendeerden ruim 30% per jaar over de afgelopen 10 jaar. Wil je ASML aandelen kopen of verkopen? Lees dan snel verder.


Inhoud


 

In het kort: ASML aandelen kopen of verkopen? Analisten zijn positief en zetten ASML aandelen op kopen. Ik ben dat ook. Er zijn wel risico's te onderkennen. Die lees je in de fundamentele analyse.

 
ASML Aandelen kopen of verkopen

Waar kan ik ASML aandelen kopen?

Je kunt aandelen ASML kopen via een broker/bank als ING, Rabobank, ABN AMRO, DeGiro of Saxo. Ik link de betreffende partijen hieronder zodat je ASML aandelen kunt kopen. Meer weten van de business zelf? Hieronder volgt een analyse.


Het aandeel ASML

ASML is een van de grootste bedrijven in Nederland en zit in de AEX index. ASML steeg de afgelopen 5 jaar inclusief dividend met bijna 500%. Dit is een rendement van ruim 40% per jaar.


Dit werd grotendeels veroorzaakt door de toenemende vraag voor geavanceerde chips. Daar is ASML de nummer 1 wereldwijd. De AI-boom heeft hier verder aan bijgedragen. Alle apparaten worden slim en hebben daardoor chips nodig om te werken.


Adviezen ASML aandelen

ASML aandelen kopen of verkopen? 41 analisten gaven de afgelopen maanden een advies voor het aandeel ASML. Het overwegende advies is kopen.  Het merendeel van de analisten (27 op 41) zijn positief over het aandeel ASML. 


De koers verwachting 2025 van ASML is volgens de doelstellingen en waardering €925 per aandeel in 2025.ASML op de beurs

ASML (Advanced Semiconductor Materials Lithography) is opgericht in 1984 en was een spin off van Philips (Joint Venture met ASMI), ze werden in 1995 beursgenoteerd.


ASML is de marktleider op het gebied van DUV machines en een monopolist op het gebied van EUV machines. Deze dominantie heeft geleid tot sterke winstmarges in een sterk groeiende markt.


Achtergrond ASML

ASML maakt lithografie machines, machines waarmee producenten chips kunnen maken. ASML heeft enkele grote klanten, namelijk Intel, TSMC en Samsung. Deze drie producenten kopen ASML machines in en maken chips voornamelijk in opdracht van anderen.


In de chipindustrie is er een ongeschreven wet die de Wet van Moore heet, de rekenkracht van een chip verdubbelt volgens deze regel om de 2 jaar. Om het belang van chips te snappen is het handig om te weten wat een chip is.


EUV en DUV chips

Een chip is een klein plaatje van silicium dat wordt gehaald uit een grote schijf, dat een wafer wordt genoemd. Op dit schijfje worden schakels geprint middels een technologie die lithografie heet. Op zo’n klein schijfje kunnen tientallen tot miljarden schakels zitten, waarbij meer schakels betekent dat de chip meer rekenkracht heeft en efficiënter werkt.


De rekenkracht wordt bepaald door het aantal schakels op een chip en wordt uitgedrukt in nanometers (1 nanometer is 1 miljoenste millimeter). In alle technologische apparaten zitten tegenwoordig chips, maar de rekenkracht die nodig is verschilt nogal. Zo hebben chips in wasmachines 65 nanometer, chips in auto’s vaak 28 nanometer, chips in je mobiel 5 nanometer en AI, zelfrijdende auto’s en 6G 2 nanometer.


Je kan je voorstellen dat het een extreem complex proces is om te printen op 2 nanometer, 2 miljoenste van een millimeter (ter vergelijking kan je denken aan een munt raken op de maan met een laser vanaf de aarde). Er wordt hierbij gebruik gemaakt van DUV (Deep Ultraviolet Lithography) en EUV (Extreme Ultraviolet Lithography), waarbij EUV voornamelijk wordt gebruikt bij chips kleiner dan 5 nanometer en DUV bij chips groter dan 5 nanometer.


Concurrentie ASML

Wereldwijd gezien heeft ASML zo’n 60% van de DUV markt (concurrentie van Canon en Nikon) in handen en is het monopolist in de EUV markt. Bedrijven die chips willen maken kleiner dan 5 nanometer zijn dus volledig afhankelijk van de machines van ASML, dit geeft ASML een unieke positie wereldwijd.


ASML concurrenten

ASML heeft volgens experts en oud-CEO Peter Wennink een voorsprong van zo’n 10 jaar op concurrenten en kan door sterk te investeren in technologie de voorsprong mogelijk uitbouwen. Om de concurrentie met ASML aan te gaan heb je naast liquide middelen dus ook vele jaren nodig.


Het heeft een ecosysteem opgebouwd met ruim 700 partners die apparatuur leveren om een ASML machine te maken. De US, China en Europa zien

het belang nu in van chips en willen hier miljarden in steken. In het verleden is het zo geweest dat degene die de leiding had over een industriële revolutie ook automatisch de wereldleider werd, hierdoor wordt de chipindustrie ook een geopolitiek spel. ASML kan mogelijk door de grote voorsprong de economische voordelen van deze chipindustrie naar zich toetrekken.


Waarom beleggen in ASML

ASML heeft in de loop der jaren de voorsprong op de concurrentie verder uitgebouwd, het had rond 1995 een marktaandeel van 25%, dat groeide naar 50% rond 2000. Dit was mogelijk door sterke financiering van onder andere Philips en een samenwerking met leveranciers die kwalitatief hoogwaardige producten leverden.


ASML focuste verder op nauwe samenwerking en nam soms zelfs partners over om processen te versnellen zodat deze konden bijbenen aan het tempo van ASML. Het blijven investeren in de machines heeft geleid dat ASML als eerste de EUV machine kon uitbrengen. Op dit moment zet ASML dit voort en heeft zijn zinnen gezet op de volgende generatie machines, de High-NA EUV machines welke rond 2025 worden geleverd.


Doordat ASML qua omzet al 4x groter is dan de eerstvolgende concurrent kan het mogelijk komende jaren verder uitlopen. Voor concurrenten is het tevens lastig te investeren in een technologie die mogelijk een commodity wordt wanneer meerdere partijen deze techniek bezitten net zoals DUV, dit is mogelijk niet lucratief om in te investeren voor de business.


Oud-CEO Wennink hierover "de Japanners zijn al 10 jaar geleden ermee opgehouden", doelende op EUV en Nikon/Canon.

Jaarcijfers ASML

De marges en omzetgroei van ASML waren afgelopen decennia sterk. Sinds de komst van EUV is dit enkel beter geworden. Zo was de groei vanuit EUV-machines de afgelopen jaren ruim 37% per jaar versus 15% groei voor de DUV-machines. Dit is hieronder goed zichtbaar.


KLM aandelen kopen of niet cijfers

ASML doet dus goede zaken. Dat reflecteert zich in een oplopende beurskoers. De afgelopen 10 jaar groeide de omzet met 19% per jaar en de winst - door de verbeterde marge - met liefst 21% per jaar.


KLM aandelen kopen of niet schulden

ASML verbetert de marges nog continu doordat EUV een groter aandeel krijgt in de omzetmix. De brutomarge steeg van 42% 10 jaar geleden naar 52% op dit moment. Ook de nettowinst steeg hard.


Door deze sterke winstgevendheid heeft ASML nauwelijks schulden en kan het jaarlijks een oplopend dividend uitkeren.


Dividend ASML

ASML keert jaarlijks dividend uit, waarbij het mikt op een pay-out ratio van 30-40%. Dit komt neer op een rendement van jaarlijks 1-2%. Het dividend wordt jaarlijks verhoogd. Recent heeft ASML aangekondigd om het dividend per kwartaal uit te keren.


Daarnaast koopt ASML jaarlijks aandelen in. Ook dit levert jou als aandeelhouder extra rendement op. Dit is ~1-2% op jaarbasis.

Jaar

Dividend in EUR

Dividendrendement

2023

6.10

0.9%

2022

5.80

1.1%

2021

5.50

0.4%

2020

2.75

0.6%

2019

2.40

0.8%

2018

2.10

1.0%

2017

 1.40

0.8%

2016

1.20

1.0%

2015

1.05

0.8%

2014

0.70

0.7%


Risico's beleggen in ASML

Ieder bedrijf kent risico's. Zonder deze te identificeren weet je niet wat jouw downside is. Bij ASML heb ik de volgende belangrijke risico's in kaart gebracht.


Geopolitiek

Tussen de US en China zijn geopolitieke spanningen, wanneer China besluit Taiwan binnen te vallen kan dit desastreuze gevolgen hebben voor TSMC, de belangrijkste klant van ASML. Hierdoor kan ASML mogelijk een deel van de machines niet meer kwijt en verliest het omzet. Ook verdere restricties om machines te leveren aan China kunnen gevolgen hebben voor de omzetgroei van ASML.


Leveranciers ASML

ASML is zeer sterk afhankelijk van de leveranciers, het kan zonder hen niet de benodigde machines maken omdat het de lenzen en spiegels nodig heeft van specialisten als Zeiss. Haperingen in de keten kunnen tot gevolg hebben dat ASML niet kan leveren en mogelijk omzet verliest.


Breakthrough technology

De opkomst van nieuwe, andere technologieën bij concurrenten kunnen in een klap de technologie van ASML overbodig maken. De kans hierop is extreem klein, maar de mogelijke impact is enorm.


Verwachting aandeel ASML

ASML mikt op een forse verbetering van de brutomarge de komende jaren. Ook verwacht het een omzetgroei te realiseren.


Based on the different market scenarios, we believe we have an opportunity to reach annual sales of between approximately €30 billion and €40 billion in 2025, with a gross margin between approximately 54% and 56%.
Looking further ahead, for 2030 we believe we have an opportunity to reach annual sales of between approximately €44 billion and €60 billion, with a gross margin between approximately 56% and 60%.

Op basis van het midpoint in 2030 betekent dit een omzetgroei van 9% per jaar. De marge is nu 52% en zal naar verwachting stijgen tot 56-60%.


ASML blijft zich verder ontwikkelen en kijkt ruim 10 jaar vooruit. De volgende generatie EUV-machines staan al klaar. De High-NA EUV machines (€300 mln per stuk). De techniek moet in 2025 klaar zijn voor productie voor de massa. Dit jaar worden ze getest. ASML staat dus zeker niet stil en blijft hard werken aan groei.


Conclusie ASML aandelen kopen of verkopen

Ik ben overwegend positief om ASML te kopen. Het is een solide bedrijf, aangestuurd door goed management, alleen niet goedkoop. Maar dat is kwaliteit bijna nooit. Met 40x de winst is het op dit moment aan de historisch dure kant. Daarom besluit ik vooralsnog om niet te kopen. Ook de onzekerheid m.b.t. de toekomst van chips en de vraag of ze nog kleiner kunnen worden speelt hierin mee. Dat blijft een belangrijke vraag.Benieuwd naar meer lessen over bedrijven die ik mogelijk interessant vind? Om de week schrijf ik een brief over beleggen in aandelen. Wil je die gratis in je mail? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief.


Meer info ASML kopen of verkopen

Hieronder de podcast met de auteur van het boek Focus, dat volledig gaat over parel ASML.


Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page