top of page

Beginnen met beleggen - complete gids

Beleggen is een prachtige hobby. Eentje die geen geld kost, maar waar je veel geld mee kunt verdienen. Zelfs meer dan een miljoen. Vandaag leer ik jou hoe jij dit ook kunt bereiken. Zelfs met weinig tijd. Mijn winnende manier uitgelegd, samen op weg naar financiële vrijheid!


Inhoudsopgave


Beginnen met beleggen - complete gids

Miljonair

Iedereen kan miljonair worden. Ik denk niet dat je daarvan gelukkig wordt, maar als je het toch wil, kan het op drie manieren. Althans drie manieren waar je zelf controle over hebt. Hier komen ze. Van moeilijk naar makkelijk en van snel naar lang:

 

  1. Trouw een rijke partner. Dit is de snelste route. Het probleem hierbij is dat je liefde niet kan sturen. Doe je dat wel, dan word je ongelukkig en wat heb je dan aan 1 miljoen euro?

  2. Word ondernemer. Als ondernemer kun je binnen een paar jaar miljonair zijn als je het goed aanpakt. Nadeel is dat het risico op mislukking groot is en het voor velen toch voelt als hard werken en veel verantwoordelijkheid.

  3. Investeer in aandelen. Hierbij ben je een soort van ondernemer doordat je, als je een aandeel koopt, mede-eigenaar wordt van een bedrijf. En als het bedrijf het goed doet, dan doe jij het goed. Het voordeel is dat je de arbeid niet hoeft te leveren en het risico door goede spreiding een stuk lager is.

 

Aandelen: rijkdom duurt lang

Het nadeel bij investeren in aandelen is dat de miljonairsstatus lang duurt. Hier dan ook een harde waarschuwing voor de beginnende belegger: als je denkt met beleggen snel rijk te worden, kan dat alleen door extreme risico’s te nemen. Bij beleggen bestaan geen garanties, maar ik durf je deze wel te geven: 99,9% van de mensen die deze snelle geldroute kiezen, verliezen vroeg of laat alles en de overige 0,1% heeft geluk, omdat ze toevallig op het juiste moment in- en uitstappen.

 

Je wilt niet streven om bij die 0,1% te horen, want onbewust geluk hebben maakt je blind voor risico’s. Hoe vaker je extreme risico’s neemt, hoe groter de kans dat je terug bij af bent. Geluk is als belegger eerder je vijand dan je vriend. Geluk maakt namelijk lui en arrogant. Dat zijn twee duivels die je als belegger niet op je schouders wilt hebben zitten.

 

En die ene cryptomiljonair die in korte tijd binnenliep? Is dat geen skill, is hij niet slim, kan ik dat ook? Nee, dat was voor een groot deel geluk en het nemen van extreme risico’s. Jaloers zijn op die ene kennis die er vroeg bij was en hetzelfde willen nastreven, leidt alleen maar tot ellende.

 

De meeste beleggers in crypto zullen op de lange termijn geld verliezen, omdat 99%

van alle inmiddels 10.000+ verschillende cryptomunten onderliggend geen waarde creëren. Daarmee bedoel ik dat er geen kasstroom is waarvan bijvoorbeeld dividend betaald wordt. Geen kasstroom? Dan ben je als belegger aan het speculeren in plaats van investeren. Bij speculeren ben je afhankelijk van geluk. Bij investeren heb je zelf de controle. Investeren werkt juist omdat vrijwel niemand bereid is lang te wachten op rijkdom. Je gaat dan tegen de speculerende massa in.

 

Hoe word je wél miljonair?

Alles wat je daarvoor hoeft te doen, is dertig jaar lang maandelijks € 700 inleggen en daar 8% rendement op halen. Dus jonge starter, als je miljonair wilt worden: blijf dertig jaar lang bij je ouders wonen en leef zuinig.

 

Nee, dat is gekkigheid, hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Het gaat om de balans. Leven is veel belangrijker dan als Dagobert Duck sterven en met 100 miljoen op de bank doodgaan. Je kunt beide prima combineren. Een fantastisch leven leiden en toch geld beleggen om financiële dromen en vrijheid te realiseren.

 

Geld en rendement zijn sowieso maar bijzaak. Dat gezegd hebbende gaat

de rest van deze brief over geld. En specifiek over hoe je die 8% per jaar behaalt zodat jij ook langzaam miljonair wordt.

 

Waarom aandelen in een gebalanceerde portfolio thuishoren

Om 8% per jaar te realiseren zul je de basis op orde moeten hebben. En dat is in welke categorie je belegt. Ik liet al doorschemeren dat ik fan ben van aandelen. Maar je moet nooit iemand zomaar op zijn woord geloven.

 

Ik had het geluk dat ik op de universiteit kon onderzoeken welke categorie het beste rendeert. Gelukkig heeft Professor Siegel de meest bekende investeringsmogelijkheden allemaal tegen elkaar afgezet in een grafiek waar ik je doorheen loop.

 

Rendement aandelen lange termijn - 200 jaar

 

In de waan van de dag is het soms moeilijk om uit te zoomen. Dat doet Professor Siegel wel want hij kijkt hoeveel rendement de verschillende categorieën de afgelopen 220 jaar hebben gedaan. Nu is de kans klein dat je 220 jaar oud wordt. Maar het idee is wel dat je voor de lange termijn belegt.

 

In de grafiek is rekening gehouden met de inflatie. Inflatie is als een ongewenste gast op een feestje die maar niet naar huis wil. Die 1 miljoen euro over dertig jaar is qua koopkracht gehalveerd met 2% inflatie. Met 5% inflatie duurt een halvering slechts veertien jaar.

 

Geld in een sok

Laten we nu de categorieën doorlopen van slecht naar goed. Langdurig je overtollige geld in een oude sok stoppen is geen optie. Dat zie je terug in de onderste lijn. 220 jaar lang $1 in een sok stoppen erodeert de koopkracht naar 5 cent. Spaarrekeningen betalen nu weer rente, maar dit stond een paar jaar gelijk aan een oude sok. Ook nu betalen de meeste spaarrekeningen een stuk minder rente dan de inflatie waardoor je langzaam armer wordt.

 

Goud

Een andere categorie is goud. Goud wordt gezien als een soort van veilige haven. En dat is het ook op de lange termijn. Had één van je voorouders 220 jaar geleden een klomp goud gekocht dan was je rendement 0,6% per jaar. Goud verslaat dus de inflatie. Maar slechts heel beperkt want 0,6% betekent eerder vermogensbehoud dan groei van vermogen. En dan blijft je welvaart dus vrijwel gelijk.

 

Obligaties en aandelen

Je wilt eigenlijk een categorie die de inflatie niet alleen bijhoudt maar ook verslaat. En dan kom je bij obligaties of aandelen. Obligaties zijn echter in het huidige Nederlandse belastingsysteem oninteressant omdat je jaarlijks zo’n 2% belasting over de waarde betaalt. Je kunt daardoor al snel beter gewoon gaan sparen.

 

Bovendien zijn obligaties niet erg toegankelijk voor particulieren omdat veel brokers ze beperkt aanbieden. Tot slot is er een categorie die weliswaar op dezelfde manier belast wordt maar wel een fenomenaal beter rendement laat zien.

 

Stel dat één van je voorouders in het jaar 1801 een dollar over had en dit in een mandje aandelen had gestopt. Dan gebeurt er iets magisch. Want als je maar lang genoeg met 6,6% per jaar groeit ontstaat er gigantische rijkdom. Deze 6,6% is dus al gecorrigeerd voor inflatie. Het zogenaamde nominale rendement komt uit op ruim 8%. Dus na inflatie, is één dollar in 1801 aangegroeid tot $2,3 miljoen in 2021. Zie ook de grafiek en de verschillen met de andere categorieën.

 

Wist je bijvoorbeeld dat Warren Buffett meer dan 99% van zijn vermogen pas na zijn 65ste heeft verzameld? Hij zou nu de rijkste man ter wereld zijn ware het niet dat hij grote sommen weggeeft aan goede doelen.

 

Wil je beleggen, dan heb je vast wel eens gehoord van samengestelde groei. Dit is rendement-op-rendement. Dat realiseer je door lang te beleggen. Buffett en Munger snapten dit. De heren gaan echter nog veel verder. Want deze kracht gaat ook op voor je gezondheid en relaties. 30 jaar lang gezond leven en investeren in je dierbaren leidt tot een rijk leven op alle fronten.


Samengestelde groei = rendement-op-rendement. Jij legt €10.000 in voor 20 jaar tegen 8% rendement. Dan is je vermogen de eerste 10 jaar gegroeid van €10.000 naar €21.500, een rendement van €11.500. De volgende 10 jaar groeit dit naar €46.500. De tweede 10 jaar is je rendement dus geen €11.500 maar liefst €25.000 (€46.500 - €21.500). Gerealiseerd door samengestelde groei, ofwel rendement-op-rendement! Doe dit nog eens 10 jaar en de weg naar financiële vrijheid is ingezet.

 

Het werkt ook de andere kant op. 30 jaar roken leidt tot ellende. Of altijd maar meer nemen dan geven in relaties zorgt voor een eenzaam sterfbed. Zo is het financieel ook met schulden. Dan werkt samengestelde groei de andere kant op en wordt het samengestelde krimp. En een leven vol armoede.

 

Goed, deze zaken laat ik graag aan andere experts over. Het is goed om als schoenmaker bij je leest te blijven. En mijn expertise is aandelen. Nu ga ik je vertellen hoe je die 8% kan realiseren door slim te beleggen in aandelen.

 

Hoe realiseer je die 8% rendement per jaar?

Dat kan op twee manieren. Eén van de manieren is eenvoudig en voor sommigen saai. Dit wordt ook wel indexbeleggen genoemd. De andere manier is leuk maar ook een stuk risicovoller. Het selecteren van losse aandelen. Je probeert daarbij de beste bedrijven te kopen. Laten we beide manieren eens tegen elkaar afzetten zodat jij na de brief een keuze kunt maken wat het beste bij jouw situatie past.

 

Indexbeleggen

Ten eerste indexbeleggen. Ook wel ETF’s genoemd. Alhoewel een ETF niet per se een indexfonds hoeft te zijn is een indexfonds altijd een ETF. Er is een ontzettende wildgroei aan ETF’s. Maar ik ga het simpel houden en ze beide in één adem gebruiken.

 

Ik noemde indexbeleggen saai maar eigenlijk is het slim. Waarom het slim is leg ik verderop uit. En ik geef je ook een voorbeeld van een mooi indexfonds. Maar eerst nog kort wat het precies is en wat ik ermee bedoel.

 

Als je gaat indexbeleggen koop je een extreem gespreide mand met aandelen. Een goed indexfonds heeft honderden zo niet duizenden aandelen in portefeuille.

 

Als je een indexfonds koopt volg je de aandelenmarkt. Sommige bedrijven doen het slecht en anderen doen het goed. Maar je volgt de index. Dat is eigenlijk wat Professor Siegel liet zien en waar ik die 8% per jaar vandaan haal.

 

De bedrijven worden elk jaar per saldo 8% meer waard. Dat bestaat uit de dividenden en koersstijgingen van de onderliggende aandelen. Koersen schommelen uiteraard hevig waardoor de 8% een gemiddelde is op de lange termijn.

 

Voorbeeld indexfonds: IWDA

Als ik zou indexbeleggen zou ik maandelijks de IWDA kopen. IWDA is de afkorting (ook wel ticker genoemd) van de Ishares Core MSCI World ETF. Dit indexfonds probeert de beroemde MSCI-wereldindex te volgen. Hier zitten 1483 bedrijven in waarvan je er velen zult herkennen. De jaarlijkse kosten van de IWDA zijn 0,2%. Hier kun je meer info vinden over de IWDA.

 

Het voordeel aan de IWDA is dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de populaire VWRL de dividenden automatisch voor je worden herbelegd. Dit heeft 2 voordelen.

 

Ten eerste, doordat het dividend automatisch wordt herbelegd, hoef jij je hier zelf niet mee bezig te houden. Je geld is continue aan het werk voor je. Dividend kan je uiteraard zelf herbeleggen maar staat dan toch telkens even als cash op je rekening niks te doen.

 

Ten tweede betaal je hierdoor niet dubbel transactiekosten via je broker omdat je uitgekeerde dividenden weer opnieuw wilt beleggen. Bovendien kan er minder dividendlekkage zijn in vergelijking met andere indexfondsen.

 

Indexbeleggers doen het slechter dan de index?

Wist je trouwens dat de meeste indexbeleggers het afleggen tegen een indexfonds? Bizar. Het heeft alles te maken met de psychologie van de beurs. Mensen kopen als koersen hoog staan. En vervolgens verkopen ze in tijden van crisis. Als jij zo iemand bent zul je verliezen leiden op de beurs.

 

Bij de Albert Heijn wil iedereen meer kopen als er iets in de korting is. Als op de beurs aandelen in de uitverkoop zijn rennen mensen juist weg. Dat komt door ons dierenbrein. Maar dat is voor een andere keer. Dit plaatje zegt wat je niet moet doen:

 

Emoties beleggen

 

Op basis van bovenstaande weet je nu ook hoe je als indexbelegger de index juist kunt verslaan. Door simpelweg de boel om te draaien. Stel je hebt een systeem om maandelijks voor € 500 te kopen. Zorg dan dat je wat reserve inbouwt. En vervolgens als jouw indexfonds een keer 10% vanaf de top is gedaald ben je agressiever (lees: je verhoogt je maandbedrag). Eens in de paar jaar daalt de beurs 30% vanaf de top. Dan moet je nog agressiever zijn. Als je dit doet zul je een indexfonds verslaan op de lange termijn. Zo simpel kan het zijn.

 

De IWDA is zeer geschikt als indexfonds omdat het dividend automatisch voor je herbelegt.

 

Heb je meerdere ETF’s nodig?

Van onze leden krijg ik regelmatig de vraag of je ook meerdere indexfondsen moet bezitten. De vraag is logisch. Want alles in één indexfonds voelt vaak risicovol? En dat is het ook als de uitgever van het indexfonds in gebreke blijft. Maar het machtige Ishares zal (samen met Vanguard) de laatste aanbieder zijn die omvalt.

 

Bovendien, mocht Ishares toch omvallen, dan ben jij juridisch nog wel eigenaar van de onderliggende aandelen. Dat betekent dat jij bij de afwikkeling van de boedel recht hebt op die aandelen.

 

Dus welk risico is er dan nog over? Aangezien je wereldwijd in 1483 bedrijven tegelijk belegt loop je hier geen spreidingsrisico. Het is wel goed om te weten dat grote techbedrijven als Apple en Microsoft natuurlijk een hoge weging krijgen. Maar individueel kan het faillissement van 1 bedrijf jou als belegger geen pijn doen op de lange termijn.

 

Ik zou het dus vooral simpel houden en gaan voor één indexfonds. Meerdere indexfondsen verhogen meestal wel je kosten. Maar verlagen niet je risico.

 

Ik zie te veel mensen indexbeleggen onnodig ingewikkeld maken. En het mooie van indexbeleggen was nou juist dat het zo eenvoudig was. Daar zorgt de financiële industrie voor. Er zijn inmiddels duizenden ETF’s met veel louche producten die ongeschikt zijn voor de particuliere belegger.

 

Mocht je daarom een ETF tegengekomen zijn waarvan je denkt dat dit geweldig is, kun je het altijd even aan me voorleggen via Instagram. Dan kijk ik met je mee.

 

Is het dan dom om meerdere indexfondsen te hebben?

Nee. Ik kan me goed voorstellen dat het rust geeft om er meerdere te hebben. En rust in je hoofd gaat boven rendement. Bovendien, als je niet al te exotische producten opzoekt, zal het geen heel groot verschil maken.

 

Voor wie is indexbeleggen geschikt?

Voor de meeste mensen is indexbeleggen zeer geschikt. Het alternatief is namelijk zelf aandelen selecteren. Dan ga je zelf op zoek naar de parels. Tesla, ASML of misschien toch Spotify? Dit is wat ik fulltime doe. Samen met veel andere beleggers. Statistieken wijzen namelijk uit dat 80% van de beleggers die losse aandelen selecteren het afleggen tegen een indexfonds.

 

Hoe dat kan? Het heeft alles te maken met zelfoverschatting. Vooral mannen hebben hier last van. Daarom zijn vrouwen ook betere beleggers. Die hebben wat minder last van hun ego. En als je er eens over nadenkt is het wel logisch. Jij snapt dat als je ongetraind bij Rico Verhoeven in de ring stapt je klappen krijgt. Toch gaan veel mensen de beurs op en denken wel even goede rendementen te gaan halen.

 

Deze illusie is vrij kansloos. Want als jij een aandeel koopt betekent dat iemand anders hem aan jou verkoopt. En één van jullie kan maar gelijk hebben. Hoezo zul jij dat zijn? De kans is groot dat je van een type als Rico Verhoeven koopt. Tja en dan krijg je op de beurs ook klappen. Als je met veel vertrouwen de beursring in stapt word je vrij snel nederig gemaakt kan ik je zeggen. En ik spreek uit 21 jaar ervaring.

 

Dus als je een partner, kids en een drukke baan hebt zul je je sterk moeten afvragen of je wel losse aandelen wilt gaan selecteren. Veel mensen doen het en komen van een koude kermis thuis. Vooral mannen stappen de beursring in. Daar heb ik mijn boek ook voor geschreven. Die eigenwijze kerel die denkt het wel even beter te weten. In mijn boek geef ik daarom een systeem zodat jij de Rico Verhoeven van de beurs wordt. Dat is geen garantie op succes. Maar met een systeem verhoog je wel de kans op een beter rendement. En je verkleint vooral de kans op dure missers die je de kop kosten.

 

Daarom hier alvast een simpele tip om je rendement te verhogen. Draai de boel om. Iedereen kijkt alleen maar omhoog op de beurs. Iedereen is optimistisch en kijkt naar wat er te halen valt. Hierdoor kijken beginners alleen maar naar de kansen. Je moet hem omdraaien. En jezelf vragen stellen als: wat zijn de risico’s bij deze belegging en wat moet er gebeuren wil ik hierbij geld verliezen? Door grote missers te voorkomen sta je met 1-0 voor. De kans is groot dat de rest zijn werk dan doet.

 

Indexbeleggen is waarschijnlijk voor iedereen geschikt. Zorg dat je een systeem hebt en je daaraan houdt. Geen emotie, gewoon kopen.

 


Waarom wel losse aandelen?

Er is een case te maken dat indexfondsen in de toekomst minder zullen presteren. Sommige beleggers spreken ook wel van de ‘ETF bubble’. Wij maakten een uitgebreide podcast over dit fenomeen. Je kunt hem hier luisteren op Spotify.

 

In het kort komt het erop neer dat aandelenmarkten de afgelopen 40 jaar continu een meewind hebben ervaren van alsmaar dalende rentestanden naar nul. Door deze meewind hebben ook zwakkere bedrijven het prima gedaan. En zwakkere bedrijven zitten ook in indexfondsen. Dat is een belangrijke reden waarom indexfondsen het zo goed hebben gedaan.

 

Zoals je weet is het lage rentetijdperk ten einde. De meewind is omgeslagen door een tegenwind. Zwakke bedrijven met balansen vol met schulden zullen het moeilijker krijgen en omvallen. De kans is daardoor groter dat indexfondsen minder zullen gaan presteren. En dat het selecteren van kwaliteitsbedrijven meer zal gaan lonen. Dit neemt niet weg dat een indexfonds de komende decennia een stuk beter zal presteren dan een spaarrekening.

 

De komende 10 jaar zullen indexfondsen sowieso slechter gaan zijn dan de afgelopen 10 jaar. Dat is wel een zekerheid. Indexfondsen stegen de afgelopen 10 jaar harder dan het gemiddelde van 8%. Dat betekent dat aandelen langzaam hoger gewaardeerd raken. Dat betekent dat toekomstige rendementen minder zullen zijn. Of in andere woorden: als indexfondsen lang een stuk harder dan 8% stijgen zullen ze vroeg of laat weer moeten tenderen naar het langjarig gemiddelde. En dat kan alleen maar als toekomstige rendementen lager zullen liggen dan die 8%.

 

Een andere reden om zelf aandelen te selecteren is je persoonlijke ontwikkeling. Het is ontzettend vet om de beste bedrijven op deze planeet te bestuderen. Vorig jaar is bijvoorbeeld AI doorgebroken. Als jij een portefeuille hebt met bedrijven als Microsoft, Amazon, Apple en Tesla, wil jij weten in hoeverre je bedrijven daarvan gaan profiteren. Of is het misschien wel een bedreiging voor sommigen? Doordat jij eigenaar bent van deze bedrijven wil je je van nature inlezen op het gebied van AI. Jij blijft daardoor continu op de hoogte van de nieuwste trends. Je gaat de wereld beter begrijpen daardoor. Dit speelt bij indexbeleggen niet. Bovendien als jij het van nature interessant vindt om bedrijven en financiële markten te volgen heb je eigenlijk al een voorsprong op velen.

 

Maar je moet ook eerlijk naar jezelf zijn. Het kost wel tijd om losse aandelen te gaan selecteren. Zeker het opbouwen van een sterke portefeuille kost maanden zo niet jaren. Daarom beginnen mensen vaak met indexbeleggen wat slim is. En alleen als je er tijd voor wilt vrijmaken en het interessant vindt kan je een switch overwegen naar losse aandelen. Anders mag het natuurlijk ook wel maar dan zit je gegarandeerd bij die groep van 80% die het aflegt tegen een indexfonds. Daar is niks mis mee overigens. Het niet verslaan betekent nog niet dat je ook geld verliest. Het is vrij moeilijk om op de lange termijn met aandelen geld te verliezen.

 

Krachtige combinatie

Een combinatie tussen indexbeleggen en losse aandelen zie je ook veel. Indexbeleggen is de machine waarin periodiek en blind hetzelfde fonds wordt gekocht. Dit kost geen tijd. De tijd die je daardoor over hebt kan je stoppen in het selecteren van de beste bedrijven. Doe je dit laatste goed dan kan je rendement een heel stuk beter zijn dan een indexfonds.

 

Nu denk je misschien wat voor verschil maakt een paar procent rendement op de lange termijn? Nou dat verschil is behoorlijk. Je kreeg €1 mln door 30 jaar maandelijks €700 te storten in een indexfonds dat 8% doet. Stel nou dat je 13% weet te maken. Het lijkt misschien iets meer. Maar de kracht van samengestelde groei zorgt ervoor dat dit aangroeit tot een bedrag van ruim €2,6 mln. Dan kunnen die paar uur per maand die je in onderzoek stopt er wel uit toch?

 

Maar zoals je inmiddels weet. Het is niet makkelijk om die 13% te halen. Daarom is het zaak dat je de spelregels goed kent. Die ga ik hieronder voor je uitleggen. Zodat jij, als je kiest voor losse aandelen, een voorsprong hebt op anderen.

 

Het selecteren van losse aandelen is alleen interessant als je bereid bent om tijd in onderzoek naar bedrijven te steken. De combinatie van indexbeleggen en losse aandelen is iets dat veel langs komt en krachtig kan zijn.

 

Slim losse aandelen selecteren

Laten we eerst naar de basis kijken. Je kunt namelijk op verschillende manieren in losse aandelen beleggen. Op de universiteit had ik het geluk veel onderzoek te kunnen doen naar wat werkt. En ook vooral naar wat niet werkt voor jou.

 

Wetenschappers keken in portfolio’s van grote groepen beleggers en deelden de groepen in op type belegger. Hieruit komt bijvoorbeeld naar voren dat 99% van alle daytraders dramatische rendementen behalen. Heel anders dan de Instagram advertenties je doen geloven. Hier lijkt iedereen op een jetski met een sigaar in de mond eenvoudig rijk te kunnen worden. Dat is dus een illusie.

 

Iets soortgelijks geldt voor technische analyse. Daarbij kijk je naar koersgrafieken en patronen daarin. Om op die manier te voorspellen welke kant de koers op beweegt. Daar is een hele industrie omheen gebouwd maar de wetenschap is er duidelijk over. Het werkt niet. Tenminste niet voor de particuliere belegger die ook nog andere zaken te doen heeft dan 60 uur per week naar koersgrafieken kijken.

 

Wat ik doe is fundamentele analyse. Hierbij bestudeer je het bedrijf in de breedste zin van het woord. Dat is ook de manier waarop Warren Buffett belegt. Ik heb de afgelopen jaren honderden boeken hierover gelezen en op die manier de lessen van de topbeleggers bestudeerd. En heb dit samengevat in een kant en klaar model. Dat is eigenlijk de basis van mijn boek. Zodat jij niet ook honderden boeken hoeft door te spitten en gelijk aan de slag kunt. In deze brief krijg je de basis van dat model.

 

Het idee van het model is simpel. Elk bedrijf is compleet verschillend, maar in de basis is elk bedrijf gelijk. Elk bedrijf beschikt over vier interne factoren (verdienmodel, competitief voordeel, management, financiën). Die zie je in de binnenste cirkel. Als een bedrijf deze vier factoren goed op orde heeft, is de kans op een succesvolle belegging een stuk groter. Hoe beter jij zicht hebt op deze vier factoren, hoe beter je resultaat zal zijn. Hier het model:

Mijn beleggingsstrategie

Laten we deze vier factoren eens kort doorlopen zodat jij het goed begrijpt.

 

1)    VERDIENMODEL

Op de eerste plaats is er het verdienmodel. Zou jij je geld willen steken in het plan van die gekke buurman om samen een oldtimer te kopen, tien jaar te laten staan en dan te cashen? Nee, waarschijnlijk niet. Waarom niet? Omdat je geen idee hebt of het überhaupt geld oplevert. Dus waarom zou je dat doen?

 

Je weet, tenminste als je geen expert op het gebied van oldtimers bent, bijzonder weinig van mogelijke rendementen en mogelijke risico’s. Kortom, je weet niet welke oldtimers je wel moet hebben en welke juist niet. Dus zomaar aan dit plan meedoen is dom, en dat weet je.

 

Waarom zou je dan wel de aandelen van een bedrijf kopen zonder goed onderzoek te doen hoe het bedrijf zijn geld verdient? Jij wilt als belegger zicht op hoe het bedrijf zijn geld verdient.

 

Bij McDonalds denk je misschien dat het bedrijf geld verdient met hamburgers verkopen, maar eigenlijk is het een vastgoedboer. Bij Amazon denk je aan e-commerce, maar het grote geld wordt verdiend met cloudoplossingen. Heb je geen goed zicht op hoe het bedrijf zijn geld verdient, dan kom je achteraf voor nare verrassingen te staan.

 

Zorg dat je weet hoe, waar en waarmee het bedrijf zijn geld verdient. Heb je bijvoorbeeld interesse in Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn en Bol.com? Weet je dan ook dat 60% van de omzet van Ahold uit Amerika komt? En dat dus de omzet van Albert Heijn en Bol.com niet eens zo belangrijk zijn voor het succes van Ahold? Begrip van het bedrijf en dan specifiek het verdienmodel is essentieel om nare verrassingen achteraf te voorkomen. Begrijp waar je in belegt of beleg er niet in.

 

 

2)    COMPETITIEF VOORDEEL

De tweede factor is het competitieve voordeel. Dit gaat je belegging maken of breken. Punt. Als ik één ding mag kiezen dat je moet bestuderen van het bedrijf, dan is het de competitieve positie. Dit bepaalt namelijk of het bedrijf over tien jaar überhaupt nog bestaat.

 

Bij Ahold is het competitieve voordeel van de dochterbedrijven in Amerika cruciaal voor beleggingssucces. Ons kapitalistische systeem is bikkelhard. Als je als bedrijf een goed idee hebt en je verdient er goed geld mee, dan is er binnen no-time een concurrent die hetzelfde gaat doen. Door die concurrentie verdwijnen je winstmarges als sneeuw voor de zon. Bedrijven die makkelijk gekopieerd kunnen worden, beschikken niet over een competitief voordeel of zoals Buffett het noemt, een moat.

 

Een moat is de Engelse benaming voor een slotgracht om een kasteel. Je wilt alleen beleggen in kastelen die worden beschermd door een diepe slotgracht vol met haaien en krokodillen. Een kasteel is door de slotgracht beschermd tegen indringers oftewel concurrenten. Een diepe gracht, oftewel een hoge toetredingsdrempel, is essentieel om het bedrijf te beschermen. Bedrijven die beschikken over een hoge toetredingsdrempel renderen een stuk beter en over een langere periode dan bedrijven die zijn overgeleverd aan de grillen van concurrentie. Laat me het voor je verduidelijken met een praktijkvoorbeeld.

 

PRAKTIJKVOORBEELD ZOOM

Waarschijnlijk ken je Zoom, sinds corona. Zoom had op het hoogtepunt van corona het beste product om online mee te videobellen en waarschijnlijk nog steeds. Er is echter een lage toetredingsdrempel. Je hebt een paar programmeurs nodig en klaar is Kees. De lage toetredingsdrempel stelde Microsoft in staat om populaire features te kopiëren en te integreren in Microsoft Teams. Doordat Microsoft wel de distributiekracht heeft, omdat ze bij alle grote bedrijven in de keuken zitten, konden ze Zoom relatief gemakkelijk uit de markt drukken. De beurskoers van Zoom ging vanaf de top naar minus 84% puur door de lage toetredingsdrempel.

 

Er zijn 5 verschillende vormen van een competitief voordeel. De meest bekende is ‘een sterk merk’. Ferrari kan vanwege de merkkracht de prijzen van zijn auto’s jaarlijks verhogen. De wet van vraag en aanbod gaat bij Ferrari niet op. Deze hogere prijzen verhogen elk jaar de winst voor de aandeelhouders. Voor Ferrari is ondernemen makkelijk en daar kun jij als aandeelhouder op meeliften. Deze luxepositie heeft een gewone autobouwer als Volkswagen of BMW niet. Het is geen toeval dat sinds 2015 een belegging in Ferrari 7x over de kop is gegaan. En de gewone autobouwers vrijwel niet van hun plek zijn gekomen. Ferrari heeft een merk en dat zorgt voor magie.

 

Een competitief voordeel zorgt ervoor dat jij met weinig tijd in de week ook fraaie rendementen kunt behalen. Het zorgt er namelijk voor dat het bedrijf onderhoudsvriendelijk wordt. Daarmee bedoel ik dat als je eenmaal een sterk bedrijf hebt gekocht, je het vervolgens jaren in portefeuille kunt houden. En als je eenmaal een portefeuille hebt opgebouwd hoef je het daarna alleen maar te monitoren. Maar dat doe je toch wel want je bent eigenaar van deze bedrijven en alle nieuwtjes wil je op de voet volgen.

 

3)    MANAGEMENT

De volgende factor is het management. Elk bedrijf wordt aangestuurd door het managementteam en uit ervaring kan ik je vertellen dat hier grote verschillen in zitten. De kans is groot dat je met collega’s samenwerkt. Of dat je misschien ondernemer bent. In beide gevallen weet je hoe belangrijk het is om met de juiste mensen samen te werken en dat er een groot verschil in kwaliteit zit. Goed management kan het bedrijf en dus het aandeel maken of breken. Als je een aandeel koopt, vertrouw je als het ware je geld toe aan het management van het bedrijf. Je hoopt dat ze er goede dingen mee gaan doen. Maar ken je die mensen en hun gedachtegoed wel echt? Zou je je geld ook zo aan een vreemde uitlenen? Waarschijnlijk niet, dan wil je eerst onderzoek doen over hoe betrouwbaar diegene is. Je wilt zeker weten dat je je geld terugkrijgt.

 

Hoe herken je goed management?

Tegenwoordig staan er veel interviews met CEO’s online in podcasts of op Youtube. Dit geeft je informatie over de visie én nog belangrijker, de betrouwbaarheid. Wat ik ook vaak doe is interviews van vijf jaar geleden terugkijken. Zijn de grootste plannen van toen uitgekomen? Of was het vooral grootspraak? Dit geeft je info over hoe je de huidige plannen op waarde kunt schatten. Er bestaat geen twijfel over het genie van Elon Musk. Maar als hij praat over deadlines dan kun je er wel vanuit gaan dat ze niet gehaald worden. Zijn woorden moet je dan ook met een emmer zout nemen. Een andere CEO is weer veel bescheidener.

 

Het helpt om te beleggen in bedrijven met een oprichter aan het roer. Volgens onderzoek presteren dit soort bedrijven 3x zo goed op de beurs. Dit in vergelijking met een ingehuurde CEO die er zit voor een paar jaar. Een oprichter denkt lange termijn en het bedrijf is zijn kindje. Logisch dat zo’n bedrijf beter aangestuurd wordt dan een bedrijf met een CEO die over 3 jaar weer vertrokken is. Dat is ook de reden dat familiebedrijven goed presteren. Die denken niet in jaren maar in generaties. Zij spelen hetzelfde spel dat jij ook wilt spelen: the long game.

 

4)    FINANCIËN

De laatste interne factor is financiën. Als de eerste drie, het verdienmodel, de moat en het management goed worden ingezet, is de kans op mooie financiën een stuk groter, maar geen zekerheid. Voor een goede belegging heb je uiteindelijk toch goede financiën nodig. En je wilt vooral uitkijken voor valkuilen, zoals bedrijven met hoge schulden. Of voor bedrijven die weliswaar snel groeien, maar waar de verliezen alleen maar oplopen.

 

Qua financiën wil je het aandeel ook gaan waarderen. Want als je niet gaat waarderen ben je eigenlijk aan het speculeren. Je gaat toch ook niet zomaar een bedrag neerleggen als je een auto of huis koopt. Je wilt toch weten wat je krijgt voor wat je betaalt. Dat is waarderen. Het liefst wil je natuurlijk minder betalen voor wat je krijgt. Ik bedoel als je een Tesla auto koopt voor € 1 miljoen dan betaal je te veel. Dan is het nog steeds een mooie auto maar een hele slechte investering.

 

Het is ook de kunst om zo weinig mogelijk te handelen. Zoals je weet behalen daytraders dramatische rendementen. Veel gaat erop verloren aan transactiekosten. Waarom heeft vrijwel geen belegger Amazon van 2000 tot nu vastgehouden? Alleen Jeff Bezos was zo slim en hij is niet voor niks de twee na rijkste persoon op aarde. Beleggers voelen dat ze continue moeten handelen op nieuws. Als je een goed bedrijf hebt gevonden kun je soms jaren blijven zitten en meesurfen op het succes.

 

Koop sterke bedrijven met fenomenaal management. Betaal niet te veel. En doe vervolgens niet.

 

Systeem losse aandelen

Je hebt nu de basis van het systeem. In mijn boek ga ik de diepte in. Het staat vol met praktijkvoorbeelden van interessante bedrijven. En ook al mijn fouten die ik heb gemaakt de afgelopen 21 jaar zodat jij ze niet maakt. Het is tenslotte veel goedkoper om te leren van de fouten van anderen dan ze zelf maken.

 

Tot slot. Even voor de zekerheid. Zorg dat je ook spreiding aanbrengt. Zelf heb ik altijd 8 tot 12 verschillende bedrijven in portefeuille. Vooral mannen hebben de neiging soms maar één bedrijf te kopen. Je kunt geluk hebben of visionair zijn dat je toevallig een knaller kiest en zo rijk wordt. Maar mijn ervaring is dat de toekomst regelmatig anders loopt dan je verwacht. Want fouten maken hoort erbij, ook bij mij gaan 3 op de 10 aandelen niet zoals verwacht.


Als je spreidt zorg je in ieder geval dat je lange termijn doel, bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, niet in gevaar komt. Bij voldoende spreiding kun je je missers veroorloven en toch je doel bereiken.


Vond je dit leuk en smaakt het naar meer? Dan zal je mijn boek geweldig vinden. Lees hem direct online of ontvang hem morgen in je brievenbus.


Beste boek beleggen


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page