top of page

Beginnen met beleggen - complete gids

Beleggen is een prachtige hobby. Eentje die geen geld kost, maar waar je veel geld mee kunt verdienen. Zelfs meer dan een miljoen. Vandaag leer ik jou hoe jij dit ook kunt bereiken. Zelfs met weinig tijd. Mijn winnende manier uitgelegd, samen op weg naar financiële vrijheid!


Inhoudsopgave


Beginnen met beleggen - complete gids

Miljonair

Iedereen kan miljonair worden. Ik denk niet dat je daarvan gelukkig wordt, maar als je het toch wil, kan het op drie manieren. Althans drie manieren waar je zelf controle over hebt. Hier komen ze. Van moeilijk naar makkelijk en van snel naar lang:

 

  1. Trouw een rijke partner. Dit is de snelste route. Het probleem hierbij is dat je liefde niet kan sturen. Doe je dat wel, dan word je ongelukkig en wat heb je dan aan 1 miljoen euro?

  2. Word ondernemer. Als ondernemer kun je binnen een paar jaar miljonair zijn als je het goed aanpakt. Nadeel is dat het risico op mislukking groot is en het voor velen toch voelt als hard werken en veel verantwoordelijkheid.

  3. Investeer in aandelen. Hierbij ben je een soort van ondernemer doordat je, als je een aandeel koopt, mede-eigenaar wordt van een bedrijf. En als het bedrijf het goed doet, dan doe jij het goed. Het voordeel is dat je de arbeid niet hoeft te leveren en het risico door goede spreiding een stuk lager is.

 

Aandelen: rijkdom duurt lang

Het nadeel bij investeren in aandelen is dat de miljonairsstatus lang duurt. Hier dan ook een harde waarschuwing voor de beginnende belegger: als je denkt met beleggen snel rijk te worden, kan dat alleen door extreme risico’s te nemen. Bij beleggen bestaan geen garanties, maar ik durf je deze wel te geven: 99,9% van de mensen die deze snelle geldroute kiezen, verliezen vroeg of laat alles en de overige 0,1% heeft geluk, omdat ze toevallig op het juiste moment in- en uitstappen.

 

Je wilt niet streven om bij die 0,1% te horen, want onbewust geluk hebben maakt je blind voor risico’s. Hoe vaker je extreme risico’s neemt, hoe groter de kans dat je terug bij af bent. Geluk is als belegger eerder je vijand dan je vriend. Geluk maakt namelijk lui en arrogant. Dat zijn twee duivels die je als belegger niet op je schouders wilt hebben zitten.

 

En die ene cryptomiljonair die in korte tijd binnenliep? Is dat geen skill, is hij niet slim, kan ik dat ook? Nee, dat was voor een groot deel geluk en het nemen van extreme risico’s. Jaloers zijn op die ene kennis die er vroeg bij was en hetzelfde willen nastreven, leidt alleen maar tot ellende.

 

De meeste beleggers in crypto zullen op de lange termijn geld verliezen, omdat 99%

van alle inmiddels 10.000+ verschillende cryptomunten onderliggend geen waarde creëren. Daarmee bedoel ik dat er geen kasstroom is waarvan bijvoorbeeld dividend betaald wordt. Geen kasstroom? Dan ben je als belegger aan het speculeren in plaats van investeren. Bij speculeren ben je afhankelijk van geluk. Bij investeren heb je zelf de controle. Investeren werkt juist omdat vrijwel niemand bereid is lang te wachten op rijkdom. Je gaat dan tegen de speculerende massa in.

 

Hoe word je wél miljonair?

Alles wat je daarvoor hoeft te doen, is dertig jaar lang maandelijks € 700 inleggen en daar 8% rendement op halen. Dus jonge starter, als je miljonair wilt worden: blijf dertig jaar lang bij je ouders wonen en leef zuinig.

 

Nee, dat is gekkigheid, hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Het gaat om de balans. Leven is veel belangrijker dan als Dagobert Duck sterven en met 100 miljoen op de bank doodgaan. Je kunt beide prima combineren. Een fantastisch leven leiden en toch geld beleggen om financiële dromen en vrijheid te realiseren.

 

Geld en rendement zijn sowieso maar bijzaak. Dat gezegd hebbende gaat

de rest van deze brief over geld. En specifiek over hoe je die 8% per jaar behaalt zodat jij ook langzaam miljonair wordt.

 

Waarom aandelen in een gebalanceerde portfolio thuishoren

Om 8% per jaar te realiseren zul je de basis op orde moeten hebben. En dat is in welke categorie je belegt. Ik liet al doorschemeren dat ik fan ben van aandelen. Maar je moet nooit iemand zomaar op zijn woord geloven.

 

Ik had het geluk dat ik op de universiteit kon onderzoeken welke categorie het beste rendeert. Gelukkig heeft Professor Siegel de meest bekende investeringsmogelijkheden allemaal tegen elkaar afgezet in een grafiek waar ik je doorheen loop.

 

Rendement aandelen lange termijn - 200 jaar

 

In de waan van de dag is het soms moeilijk om uit te zoomen. Dat doet Professor Siegel wel want hij kijkt hoeveel rendement de verschillende categorieën de afgelopen 220 jaar hebben gedaan. Nu is de kans klein dat je 220 jaar oud wordt. Maar het idee is wel dat je voor de lange termijn belegt.

 

In de grafiek is rekening gehouden met de inflatie. Inflatie is als een ongewenste gast op een feestje die maar niet naar huis wil. Die 1 miljoen euro over dertig jaar is qua koopkracht gehalveerd met 2% inflatie. Met 5% inflatie duurt een halvering slechts veertien jaar.

 

Geld in een sok

Laten we nu de categorieën doorlopen van slecht naar goed. Langdurig je overtollige geld in een oude sok stoppen is geen optie. Dat zie je terug in de onderste lijn. 220 jaar lang $1 in een sok stoppen erodeert de koopkracht naar 5 cent. Spaarrekeningen betalen nu weer rente, maar dit stond een paar jaar gelijk aan een oude sok. Ook nu betalen de meeste spaarrekeningen een stuk minder rente dan de inflatie waardoor je langzaam armer wordt.

 

Goud

Een andere categorie is goud. Goud wordt gezien als een soort van veilige haven. En dat is het ook op de lange termijn. Had één van je voorouders 220 jaar geleden een klomp goud gekocht dan was je rendement 0,6% per jaar. Goud verslaat dus de inflatie. Maar slechts heel beperkt want 0,6% betekent eerder vermogensbehoud dan groei van vermogen. En dan blijft je welvaart dus vrijwel gelijk.

 

Obligaties en aandelen

Je wilt eigenlijk een categorie die de inflatie niet alleen bijhoudt maar ook verslaat. En dan kom je bij obligaties of aandelen. Obligaties zijn echter in het huidige Nederlandse belastingsysteem oninteressant omdat je jaarlijks zo’n 2% belasting over de waarde betaalt. Je kunt daardoor al snel beter gewoon gaan sparen.

 

Bovendien zijn obligaties niet erg toegankelijk voor particulieren omdat veel brokers ze beperkt aanbieden. Tot slot is er een categorie die weliswaar op dezelfde manier belast wordt maar wel een fenomenaal beter rendement laat zien.

 

Stel dat één van je voorouders in het jaar 1801 een dollar over had en dit in een mandje aandelen had gestopt. Dan gebeurt er iets magisch. Want als je maar lang genoeg met 6,6% per jaar groeit ontstaat er gigantische rijkdom. Deze 6,6% is dus al gecorrigeerd voor inflatie. Het zogenaamde nominale rendement komt uit op ruim 8%. Dus na inflatie, is één dollar in 1801 aangegroeid tot $2,3 miljoen in 2021. Zie ook de grafiek en de verschillen met de andere categorieën.

 

Wist je bijvoorbeeld dat Warren Buffett meer dan 99% van zijn vermogen pas na zijn 65ste heeft verzameld? Hij zou nu de rijkste man ter wereld zijn ware het niet dat hij grote sommen weggeeft aan goede doelen.

 

Wil je beleggen, dan heb je vast wel eens gehoord van samengestelde groei. Dit is rendement-op-rendement. Dat realiseer je door lang te beleggen. Buffett en Munger snapten dit. De heren gaan echter nog veel verder. Want deze kracht gaat ook op voor je gezondheid en relaties. 30 jaar lang gezond leven en investeren in je dierbaren leidt tot een rijk leven op alle fronten.


Samengestelde groei = rendement-op-rendement. Jij legt €10.000 in voor 20 jaar tegen 8% rendement. Dan is je vermogen de eerste 10 jaar gegroeid van €10.000 naar €21.500, een rendement van €11.500. De volgende 10 jaar groeit dit naar €46.500. De tweede 10 jaar is je rendement dus geen €11.500 maar liefst €25.000 (€46.500 - €21.500). Gerealiseerd door samengestelde groei, ofwel rendement-op-rendement! Doe dit nog eens 10 jaar en de weg naar financiële vrijheid is ingezet.

 

Het werkt ook de andere kant op. 30 jaar roken leidt tot ellende. Of altijd maar meer nemen dan geven in relaties zorgt voor een eenzaam sterfbed. Zo is het financieel ook met schulden. Dan werkt samengestelde groei de andere kant op en wordt het samengestelde krimp. En een leven vol armoede.

 

Goed, deze zaken laat ik graag aan andere experts over. Het is goed om als schoenmaker bij je leest te blijven. En mijn expertise is aandelen. Nu ga ik je vertellen hoe je die 8% kan realiseren door slim te beleggen in aandelen.

 

Hoe realiseer je die 8% rendement per jaar?

Dat kan op twee manieren. Eén van de manieren is eenvoudig en voor sommigen saai. Dit wordt ook wel indexbeleggen genoemd. De andere manier is leuk maar ook een stuk risicovoller. Het selecteren van losse aandelen. Je probeert daarbij de beste bedrijven te kopen. Laten we beide manieren eens tegen elkaar afzetten zodat jij na de brief een keuze kunt maken wat het beste bij jouw situatie past.

 

Indexbeleggen

Ten eerste indexbeleggen. Ook wel ETF’s genoemd. Alhoewel een ETF niet per se een indexfonds hoeft te zijn is een indexfonds altijd een ETF. Er is een ontzettende wildgroei aan ETF’s. Maar ik ga het simpel houden en ze beide in één adem gebruiken.

 

Ik noemde indexbeleggen saai maar eigenlijk is het slim. Waarom het slim is leg ik verderop uit. En ik geef je ook een voorbeeld van een mooi indexfonds. Maar eerst nog kort wat het precies is en wat ik ermee bedoel.

 

Als je gaat indexbeleggen koop je een extreem gespreide mand met aandelen. Een goed indexfonds heeft honderden zo niet duizenden aandelen in portefeuille.

 

Als je een indexfonds koopt volg je de aandelenmarkt. Sommige bedrijven doen het slecht en anderen doen het goed. Maar je volgt de index. Dat is eigenlijk wat Professor Siegel liet zien en waar ik die 8% per jaar vandaan haal.

 

De bedrijven worden elk jaar per saldo 8% meer waard. Dat bestaat uit de dividenden en koersstijgingen van de onderliggende aandelen. Koersen schommelen uiteraard hevig waardoor de 8% een gemiddelde is op de lange termijn.

 

Voorbeeld indexfonds: IWDA

Als ik zou indexbeleggen zou ik maandelijks de IWDA kopen. IWDA is de afkorting (ook wel ticker genoemd) van de Ishares Core MSCI World ETF. Dit indexfonds probeert de beroemde MSCI-wereldindex te volgen. Hier zitten 1483 bedrijven in waarvan je er velen zult herkennen. De jaarlijkse kosten van de IWDA zijn 0,2%. Hier kun je meer info vinden over de IWDA.

 

Het voordeel aan de IWDA is dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de populaire VWRL de dividenden automatisch voor je worden herbelegd. Dit heeft 2 voordelen.

 

Ten eerste, doordat het dividend automatisch wordt herbelegd, hoef jij je hier zelf niet mee bezig te houden. Je geld is continue aan het werk voor je. Dividend kan je uiteraard zelf herbeleggen maar staat dan toch telkens even als cash op je rekening niks te doen.

 

Ten tweede betaal je hierdoor niet dubbel transactiekosten via je broker omdat je uitgekeerde dividenden weer opnieuw wilt beleggen. Bovendien kan er minder dividendlekkage zijn in vergelijking met andere indexfondsen.

 

Indexbeleggers doen het slechter dan de index?

Wist je trouwens dat de meeste indexbeleggers het afleggen tegen een indexfonds? Bizar. Het heeft alles te maken met de psychologie van de beurs. Mensen kopen als koersen hoog staan. En vervolgens verkopen ze in tijden van crisis. Als jij zo iemand bent zul je verliezen leiden op de beurs.

 

Bij de Albert Heijn wil iedereen meer kopen als er iets in de korting is. Als op de beurs aandelen in de uitverkoop zijn rennen mensen juist weg. Dat komt door ons dierenbrein. Maar dat is voor een andere keer. Dit plaatje zegt wat je niet moet doen:

 

Emoties beleggen

 

Op basis van bovenstaande weet je nu ook hoe je als indexbelegger de index juist kunt verslaan. Door simpelweg de boel om te draaien. Stel je hebt een systeem om maandelijks voor € 500 te kopen. Zorg dan dat je wat reserve inbouwt. En vervolgens als jouw indexfonds een keer 10% vanaf de top is gedaald ben je agressiever (lees: je verhoogt je maandbedrag). Eens in de paar jaar daalt de beurs 30% vanaf de top. Dan moet je nog agressiever zijn. Als je dit doet zul je een indexfonds verslaan op de lange termijn. Zo simpel kan het zijn.

 

De IWDA is zeer geschikt als indexfonds omdat het dividend automatisch voor je herbelegt.

 

Heb je meerdere ETF’s nodig?

Van onze leden krijg ik regelmatig de vraag of je ook meerdere indexfondsen moet bezitten. De vraag is logisch. Want alles in één indexfonds voelt vaak risicovol? En dat is het ook als de uitgever van het indexfonds in gebreke blijft. Maar het machtige Ishares zal (samen met Vanguard) de laatste aanbieder zijn die omvalt.

 

Bovendien, mocht Ishares toch omvallen, dan ben jij juridisch nog wel eigenaar van de onderliggende aandelen. Dat betekent dat jij bij de afwikkeling van de boedel recht hebt op die aandelen.

 

Dus welk risico is er dan nog over? Aangezien je wereldwijd in 1483 bedrijven tegelijk belegt loop je hier geen spreidingsrisico. Het is wel goed om te weten dat grote techbedrijven als Apple en Microsoft natuurlijk een hoge weging krijgen. Maar individueel kan het faillissement van 1 bedrijf jou als belegger geen pijn doen op de lange termijn.

 

Ik zou het dus vooral simpel houden en gaan voor één indexfonds. Meerdere indexfondsen verhogen meestal wel je kosten. Maar verlagen niet je risico.

 

Ik zie te veel mensen indexbeleggen onnodig ingewikkeld maken. En het mooie van indexbeleggen was nou juist dat het zo eenvoudig was. Daar zorgt de financiële industrie voor. Er zijn inmiddels duizenden ETF’s met veel louche producten die ongeschikt zijn voor de particuliere belegger.

 

Mocht je daarom een ETF tegengekomen zijn waarvan je denkt dat dit geweldig is, kun je het altijd even aan me voorleggen via Instagram. Dan kijk ik met je mee.

 

Is het dan dom om meerdere indexfondsen te hebben?

Nee. Ik kan me goed voorstellen dat het rust geeft om er meerdere te hebben. En rust in je hoofd gaat boven rendement. Bovendien, als je niet al te exotische producten opzoekt, zal het geen heel groot verschil maken.

 

Voor wie is indexbeleggen geschikt?

Voor de meeste mensen is indexbeleggen zeer geschikt. Het alternatief is namelijk zelf aandelen selecteren. Dan ga je zelf op zoek naar de parels. Tesla, ASML of misschien toch Spotify? Dit is wat ik fulltime doe. Samen met veel andere beleggers. Statistieken wijzen namelijk uit dat 80% van de beleggers die losse aandelen selecteren het afleggen tegen een indexfonds.

 

Hoe dat kan? Het heeft alles te maken met zelfoverschatting. Vooral mannen hebben hier last van. Daarom zijn vrouwen ook betere beleggers. Die hebben wat minder last van hun ego. En als je er eens over nadenkt is het wel logisch. Jij snapt dat als je ongetraind bij Rico Verhoeven in de ring stapt je klappen krijgt. Toch gaan veel mensen de beurs op en denken wel even goede rendementen te gaan halen.

 

Deze illusie is vrij kansloos. Want als jij een aandeel koopt betekent dat iemand anders hem aan jou verkoopt. En één van jullie kan maar gelijk hebben. Hoezo zul jij dat zijn? De kans is groot dat je van een type als Rico Verhoeven koopt. Tja en dan krijg je op de beurs ook klappen. Als je met veel vertrouwen de beursring in stapt word je vrij snel nederig gemaakt kan ik je zeggen. En ik spreek uit 21 jaar ervaring.

 

Dus als je een partner, kids en een drukke baan hebt zul je je sterk moeten afvragen of je wel losse aandelen wilt gaan selecteren. Veel mensen doen het en komen van een koude kermis thuis. Vooral mannen stappen de beursring in. Daar heb ik mijn boek ook voor geschreven. Die eigenwijze kerel die denkt het wel even beter te weten. In mijn boek geef ik daarom een systeem zodat jij de Rico Verhoeven van de beurs wordt. Dat is geen garantie op succes. Maar met een systeem verhoog je wel de kans op een beter rendement. En je verkleint vooral de kans op dure missers die je de kop kosten.

 

Daarom hier alvast een simpele tip om je rendement te verhogen. Draai de boel om. Iedereen kijkt alleen maar omhoog op de beurs. Iedereen is optimistisch en kijkt naar wat er te halen valt. Hierdoor kijken beginners alleen maar naar de kansen. Je moet hem omdraaien. En jezelf vragen stellen als: wat zijn de risico’s bij deze belegging en wat moet er gebeuren wil ik hierbij geld verliezen? Door grote missers te voorkomen sta je met 1-0 voor. De kans is groot dat de rest zijn werk dan doet.

 

Indexbeleggen is waarschijnlijk voor iedereen geschikt. Zorg dat je een systeem hebt en je daaraan houdt. Geen emotie, gewoon kopen.