top of page

Beleggen voor je kind (2024): dé 2 manieren uitgelegd!

Op welke manier kan je beleggen voor je kind? En waar moet je op letten als je dit wilt regelen. In dit artikel licht ik dé twee manieren toe hoe dit kan. Hierdoor kan jij de beste keuze maken.


Inhoud

 

In het kort: Beleggen voor je kind kan op eigen naam of die van je kind. Het belangrijkste verschil is dat je bij beleggen op naam van je kind schenkbelasting vermijdt. Je hebt alleen geen beschikking meer over het geschonken bedrag.

 

Beleggen voor je kind uitgelegd!

Waarom beleggen voor je kind

Als je als ouder belegt voor je kind, kan dat financieel aantrekkelijk zijn. Je profiteert door een lange horizon van het rendement-op-rendement effect. Dankzij dit effect groeit je vermogen zonder veel extra in te leggen.


Dit werd door Einstein het 8e wereldwonder genoemd. Hierom is het verstandig om vroegtijdig te starten met beleggen voor je kind.


De beste en meest bekende belegger is Warren Buffet. Buffett vergaarde meer dan 90% van zijn vermogen na zijn 65ste. Hij begon op zijn 11e met beleggen. Je horizon als belegger bepaalt dus in grote mate de berg met geld die je bij elkaar belegt.


Hoeveel levert beleggen voor je kind op?

Stel dat jij maandelijks €50 kan inleggen. Met 7% rendement en 18 jaar beleggen levert dit €21.100 aan vermogen op. Je inleg hierbij: €10.800. Belegt jouw kind dit verder tot z’n 30e zonder in te leggen, dan groeit dit aan tot €47.500.


Indien je €500 maandelijks kan inleggen, bij eenzelfde scenario, resulteert dit in €475.000 op je 30e. De inleg hierbij is €108.000. Geen slecht begin van je leven financieel gezien!


Waarin beleggen voor je kind?

Beleggen voor je kind doe je het liefst verantwoord en veilig. Voor de meeste mensen is dat beleggen in een ETF. De meeste aanbieders hebben een portefeuille voor je samengesteld waar je uit kunt kiezen. Wil je meer weten over beleggen in ETF's? Klik dan hier.


Dit zijn slechts voorbeelden. Het laat echter wel zien wat er mogelijk is met een lange horizon. Nieuwsgierig geworden hoe dit werkt in de praktijk?


Beleggen voor je kind op 2 manieren:

  • Op je eigen naam

  • Op naam van je kind


Beleggen op je eigen naam

Beleggen op jouw naam is eenvoudig. Je opent een tweede rekening bij DeGiro of een andere broker. Je ziet hier wat je afzonderlijk hebt belegd. Het is slim om maandelijks een vast bedrag in te leggen.


Het voordeel van beleggen op eigen naam is dat jij eigenaar blijft van het vermogen. Je kan zelf beslissen wanneer jij het geld overmaakt naar je kind en onder welke voorwaarden dit geschiedt.


Wanneer je het bedrag wil overmaken aan je kind moet je op een later moment mogelijk wel schenkbelasting betalen. Hier zit dan ook het grootste nadeel: tot €138.641 betaal je 10% schenkbelasting in Nederland in 2023. Boven dit bedrag betaal je 20%.


Beleggen op naam van je kind

Beleggen op naam van je kind kan bij diverse partijen. Welke dat zijn zie je verderop in dit artikel. Ook hier leg je maandelijks een vast bedrag in en kan je zien wat je hebt opgebouwd.


Indien je belegt op naam van je kind, schenk je maandelijks een bedrag. Jij bent dan geen eigenaar meer. Je mag het geld enkel besteden daar waar je kind belang bij heeft.


Wanneer je kind 18 wordt heeft degene de beschikking over het vermogen. Ze mogen ermee doen wat ze willen. Er dienen dus goede afspraken te worden gemaakt over het vermogen. In onze podcast spraken we met CEO Hendrik Meesman:


CEO Hendrik Meesman, specialist in beleggen voor je kind van Meesman Indexbeleggen hierover: “Je moet vertrouwen hebben dat ze er niet al te gekke dingen mee doen”. Heb je dit niet dan kan je een bewindvoerder aanstellen. “Iemand anders mag dan over die rekening beschikken, ondanks dat het kind 18 is. Op die manier kan je wat langer de controle houden”.

Beleggen op naam van je kind biedt als voordeel dat de schenkbelasting kan worden vermeden. Jaarlijks mag je als ouder in 2023 €6.035 schenken per kind. Hierdoor zou je maandelijks €500 kunnen inleggen op een beleggingsrekening (€6.000 per jaar), waarbij je schenkbelasting voorkomt.


De belastingen bij beleggen voor je kind

  • Schenkbelasting

  • Vermogensbelasting


Schenkbelasting kind

Schenkbelasting betaal je over een bedrag dat je schenkt boven een bepaald drempelbedrag.


Indien je 7% rendement jaarlijks realiseert en €500 per maand inlegt, zou dit in 18 jaar zijn gegroeid tot €211.000.


Tot €138.641 betaal je 10% schenkbelasting in 2023, daarboven 20%. Hierover zou je €22.500 aan schenkbelasting verschuldigd zijn (inclusief eenmalige vrijstelling van €28.947 in 2023).


Vermogensrendementsheffing kind

Zoals de naam al doet vermoeden is het belasting die je betaalt over jouw vermogen. Of je nou belegt op eigen naam of die van je kind, je moet eventuele vermogensbelasting betalen.


De Belastingdienst telt namelijk jouw vermogen op bij dat van je minderjarige kind. Er geldt een vrijstelling van €57.000 voor vermogensbelasting in 2023.


Aanbieders beleggen voor je kind

Kosten beleggen voor je kind

Bron: Websites aanbieders beleggen voor je kind

*Verschillende situaties kunnen van invloed zijn op de kosten, raadpleeg daarvoor de site zelf van de aanbieders. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Partijen die beleggen voor je kind aanbieden zijn:


Dividend-efficiënt?

Zoals je in de tabel ziet benoem ik ook of een fonds dividend-efficiënt is. Dividend-efficiënte fondsen zijn kostentechnisch voordeliger. Ze vragen namelijk buitenlandse dividendbelasting voor u terug en dit scheelt jaarlijks zo’n 0,3%.


Bovenstaande kosten zijn de voornaamste punten waar je op wil letten bij het openen van een rekening.


Let erop dat iedere situatie uniek is. Laat je goed informeren door de desbetreffende partij waar jij wil gaan beleggen.


De genoemde belastingen hebben betrekking op de situatie in 2023. Deze kunnen in de toekomst wijzigen. Raadpleeg daarvoor de site van de belastingdienst.


Meer info: beleggen voor je kind met Meesman

Luister de podcast met de CEO van Meesman hier:


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je hieronder in voor mijn brief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comentários


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page