top of page

Benjamin Graham lessen: grondlegger van waardebeleggen

Benjamin Graham was de grondlegger van het waardebeleggen. Hij was de professor van Warren Buffett. Die beschouwde hem als de belangrijkste man in zijn leven na zijn vader.


Je leest hier zijn twee belangrijkste lessen. Hierdoor word je een betere belegger!


Inhoud

 

In het kort: Benjamin Graham was de vader van het waardebeleggen. Twee concepten uit zijn boek 'the intelligent investor' zijn belangrijk. Houd rekening met 'Mr market' en profiteer van de staat van de economie & koop met een 'margin of safety'.

 

Benjamin Graham: zijn lessen

The intelligent investor

Warren Buffett zegt dat het beste boek over beleggen ‘The Intelligent Investor’ is van zijn mentor Benjamin Graham. Als je dat hoort neem je dat aan.


Het boek ontmoedigt de beginnende belegger omdat het tamelijk complex is dus geef het niet aan je puberende kind om hem/haar enthousiast te maken over beleggen. Kun je het boek negeren?


Nee, wat mij betreft zijn vooral hoofdstuk 8 en 20 cruciaal voor beleggingssucces op lange termijn. Hier een korte samenvatting van hoofdstuk 8 (Mr market) en 20 (margin of safety) om je te helpen de essentie te pakken van het boek.


Benjamin Graham: Mr Market

Graham gebruikt de term ‘Mr market’ en bedoelt hiermee het humeur van de financiële markten. Soms manisch depressief (2001, 2008, begin 2020) en soms euforisch (1999, 2006, 2021).


In dit soort jaren gaan aandelenmarkten veel meer omlaag/omhoog dan de ontwikkeling van de intrinsieke waarde van alle bedrijven. In 2021 steeg de MSCI-wereldindex met 32%. De bedrijven in die index zijn echt geen 32% meer waard geworden. Prijzen worden op de beurs losgekoppeldvan de werkelijke waarde. Hier kan je als belegger van profiteren.


Graham stelt dat alle beleggingsbeslissingen gemaakt moeten worden op basis van waarde en niet op basis van prijs. Kijken naar een grafiek met de beurskoers heeft dan ook geen nut en is zelfs gevaarlijk. Het zegt namelijk niks over de intrinsieke waarde. Weten hoe je die bepaalt in de praktijk? Klik dan hier.


 

Tip: als je een aandeel analyseert kijk dan als laatste pas naar de beurskoers. Vraag jezelf eerst af wat je bereid bent te betalen voor het aandeel voordat je het vergelijkt met de koers/prijs.


 

Mr market met zijn fluctuaties is er om je te dienen en om van te profiteren. De markt is soms manisch depressief maar zo geldt het ook voor individuele aandelen. De laatste tijd gaan veel techaandelen door het putje. Velen zijn gehalveerd in korte tijd.


Om mij heen zie ik nu beleggers voorzichtiger worden met dit soort aandelen terwijl de dalingen al (deels) achter de rug zijn. Als je nu ook zenuwachtig wordt doordat je veel groeiaandelen in portefeuille hebt, laat je je leiden door Mr market in plaats van je te laten dienen.


Graham zegt dit laatste beter:

“The true investor scarcely ever is forced to sell his shares, and at all other times he is free to disregard the current price quotation. Thus the investor who permits himself to be stampeded or unduly worried by unjustified market declines in his holdings is perversely transforming his basic advantage into a basic disadvantage. That man would be better off if his stocks had no market quotation at all, for he would then be spared the mental anguish caused him by other persons’ mistakes of judgement.”

De les is het hebben van geduld. Toch weer de dode belegger die de beste rendementen haalt en zich niet druk maakt om de rare capriolen van Mr market. Zie Mr market als je vriend en niet als je vijand en je wordt een veel betere belegger.


Benjamin Grahan: Margin of Safety

Als je de intrinsieke waarde van een aandeel weet en bijvoorbeeld op € 100 hebt berekend. Dan wil je het liefst het aandeel kopen voor € 50 waardoor je een veiligheidsmarge (margin of safety) van 50% hebt. Als er dan een fout zit in je berekening en de werkelijke intrinsieke waarde € 60 is zul je nog steeds geen geld verliezen en beperk je dus je neerwaarts risico. Ik besef me goed dat een margin of safety van 50% in deze markt lastig te vinden is.


Op bovenstaande manier kan je de 'margin of safety' kwantificeren. Dat is de basis van

beleggen, je wilt euro's kopen en daar 50 cent voor betalen, dan kun je niet verliezen. Het probleem is dat het pittig is om de intrinsieke waarde te bepalen, dat is allesbehalve een natuurwet en vergt heel veel aannames. Meer leren over waarderen? Klik dan hier voor mijn manier!


Er is wat mij betreft ook een kwalitatieve manier om de veiligheidsmarge te bepalen. Dat doe je door te investeren in de sterkste bedrijven ter wereld. Bij de sterkste bedrijven ter wereld groeit de intrinsieke waarde namelijk constant.


Dus ook al zou je aan het begin te veel betalen en kwantitatief geen veiligheidsmarge inbouwen, dan word je op de lange termijn gered door de kwaliteit van het bedrijf en de groei van de onderliggende intrinsieke waarde. Voor mij is dit de belangrijkste les voor de bedrijven in mijn portefeulile.


Graham schreef hierook over:

"The risk of paying too high a price for good-quality stocks – while a real one- is not the chief hazard confronting the average buyer of securities. Observation over many years has taughtus that the chief losses to investors come from the purchase of low-quality securities at timesof favorable business conditions".

Bovenstaande scheelt je hopelijk weer het lezen van een boek. Meer lezen over de margin of safety?


Meer weten hierover?

Hieronder een van mijn favoriete podcasts: hoe bepaal je nou de waarde van een aandeel? Want daar draait het om.


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!


Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page