top of page

Fastned kopen of niet: complete uitleg!

Investeren in duurzaamheid? In dat geval kan je aandelen in het Nederlandse Fastned kopen. Bij tankstations langs snelwegen zie je regelmatig de knalgele laadstations die Fastned exploiteert. 


Elke automobilist die daar zijn auto wil verwennen en volgooien met duurzame elektrische energie betaalt Fastned voor die verwennerij.


Inhoud

 

In het kort: Fastned kopen of niet? Analisten zijn positief en zetten Fastned op kopen. Ik ben dat minder. Dit komt door het ontbreken van een competitief voordeel en de hoge waardering. We spraken de CFO voor een interview, je ziet hem onderaan dit artikel.

 
Fastned kopen of niet

Fastned op de beurs

Fastned is in 2019 naar de Amsterdamse beurs gegaan om geld op te halen om de groei te financieren. Die beursgang was voor een groot deel een fiasco omdat beleggers het bedrijf geen vers kapitaal durfden te geven. En dit terwijl beleggers nieuwe aandelen konden kopen voor € 10 per aandeel. 


Toch steeg de koers hard na de IPO. Dit komt doordat een klein deel van de aandelen beschikbaar is. Een groot deel van de aandelen ligt nog bij de oprichters. Dan kan het hard gaan met de koers. Benieuwd of het verstandig is om Fastned te kopen of niet? Lees hier wat ik en analisten denken.


Adviezen aandeel Fastned

5 analisten gaven de voorbije maanden een advies voor het aandeel van Fastned. Het gemiddelde advies is kopen. De meerderheid van de analisten (3 op 5) zijn positief over het aandeel van Fastned. 


De koersdoelen liggen om en nabij de €40 per aandeel, ruim hoger dan de huidige koers. Hieronder lees je mijn afwegingen. Ga ik Fastned kopen of niet.


Het aandeel Fastned

Een prachtig verhaal maar een bijzonder zwak businessmodel in een taaie markt. Bijna altijd is dat drama voor beleggers.


Ik schreef hier eerder over Fastned, de exploitant van de gele elektrische laadpalen langs onze snelwegen. Met wisselend resultaat overigens.


Beleggen in Fastned

Op 10 december 2020, toen de koers van Fastned op €36 stond, schreef ik dat het bedrijf overgewaardeerd was. Als je kijkt naar het resultaat van die uitspraak dan lijkt dat uitgekomen. De koers staat namelijk iets lager nu.


Tussen de twee momenten door steeg de koers kortstondig boven de €100 uit. In de podcast hadden we het toen over story stocks en dit was echt het toppunt van de bubbel.


De beurswaarde steeg tot €1,4 mld terwijl de omzet over 2020 maar €6,2 mln bedroeg. Ben ik gek of is het een bubbel als je 225 keer de omzet betaalt voor een bedrijf met zo'n zwak businessmodel? Het is allesbehalve software qua marges.


Achtergrond Fastned

In mijn brief uit 2020 riep ik dat de financiële accu van Fastned bijna leeg was en een emissie noodzakelijk was om geld op te halen. Toen de koers vervolgens na mijn brief doodleuk bleef doorstijgen kreeg het management waar het op gokte, namelijk een gestegen koers.


Uitgifte aandelen Fastned

Het management maakte slim gebruik van de naïviteit van de blinde beleggers door voor €150 mln aandelen uit te geven. De aandelen werden geplaatst voor €80 per stuk. Deze beleggers ruilden hun geld voor een duurzame wereld.


Ik vind zoiets prima maar ik gun jou ook het hele verhaal zodat je zelf een bewuste keuze kan maken of je je geld alleen wil ruilen voor een duurzame wereld of toch ook rendement wil maken.


De emissie gaf Fastned lucht en energie. Als de grote gratis geld show niet had bestaan, was het goed mogelijk dat Fastned niet meer had bestaan. De gele laadpalen staan er dan nog maar de aandeelhouders bleven met niks achter. Aangezien Fastned ook hoge schulden had waren die waarschijnlijk eigenaar geworden van Fastned.


Hoeveel is Fastned waard?

Altijd pittig bij zo'n snelle groeier en er zijn veel bewegende delen. Laten we er even een paar cijfers bij pakken uit het jaarverslag.


Underlying company EBITDA

Op de één of andere manier is het altijd weer bijzonder als ik dit type bedrijf bestudeer. Er is altijd wel iets creatiefs in de boekhouding wat je niet ziet bij kwaliteitsbedrijven. Zo kent Fastned naast de gewone EBITDA ook de term 'underlying company EBITDA'.


Werkelijke cijfers

Hoe zien de werkelijke cijfers eruit? Op de €36 mln omzet in 2022 (de omzet voor 2023 is naar verwachting +60 mln, maar het blijft verlieslatend) bedraagt de operational EBITDA €8 mln. Dat ziet er goed uit qua marges!? Echter, de werkelijke EBITDA bedraagt minus €5 mln. En het wordt nog erger. Want de EBITDA past helemaal niet bij een kapitaalintensief bedrijf als Fastned. Het netto verlies is toegenomen naar €22 mln.


Schroder's Capital heeft eind vorig jaar €75 mln in Fastned gestopt om circa 10% van de aandelen te verkrijgen. Wat weet Schroder's dat ik niet weet? Of speelt Schroder's met geld van andere beleggers waardoor rendement er minder toe doet?


Strategie Fastned

En we snappen allemaal het verhaal bij Fastned. Als straks elke nieuwe auto elektrisch rijdt, de bezettingsgraad van de laadstations toeneemt en de vaste kosten gelijk blijven, spuit de winstgevendheid eruit.


Maar de kernvraag voor aandeelhouders is of de stations die gebouwd worden een goed rendement op het geïnvesteerde vermogen draaien. En de waarde creatie biedt weinig soelaas aangezien Fastned de ROIC meet met de 'operational EBITDA'. Bij mij ontstaat dan gelijk kortsluiting.


Monopolie

Als laatste wil ik meegeven dat Fastned zo succesvol is geweest doordat het vroegtijdig bij de laadrevolutie is geweest. In 2012 kreeg Fastned van de 245 locaties langs snelwegen liefst 201 locaties toegewezen. Deze worden na 15 jaar opnieuw geveild. Het is dan nog maar de vraag of Fastned de locaties kan behouden, en daarmee de monopolistische positie.


Met een bruto marge van liefst 70% zit het tegen software-achtige marges aan. Dit komt natuurlijk door het ontbreken van de competitie. Fastned doet er alles aan om deze weg te houden bij de Fastned locaties. Wanneer competitie erin slaagt om snelladers te plaatsen en elektrisch rijders letten op de kosten, kan de marge flink dalen.


Dan wordt het een erg lastig verhaal voor Fastned en de toekomst. We blijven het bedrijf volgen. Op naar de conclusie.


Conclusie Fastned kopen of niet

Fastned kopen of niet? Dan wordt het voor mij niet kopen. Ruim 10x de omzet betalen voor zo'n kapitaalintensief bedrijf. Ga er maar aan staan. Dat is in Fastned termen een dikke gele vlag. Laad maar zitten. Oké flauw deze laatste.


Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit dus ik sluit niks uit. Hopelijk blijven beleggers geld weggooien en hiermee de groei van Fastned financieren. De winnaar is immers het milieu en dan wint iedereen toch een beetje.


Meer info Fastned

De CFO van Fastned kwam langs in onze podcast. Zie hier het interview. We bespreken de groei, de weg naar winstgevendheid en de manier van boekhouden. Je kan hem ook hier luisteren.Fastned is een bedrijf om in de gaten te houden. Ik schrijf om de week lessen over zulke bedrijven. Wil je die en andere lessen om de week gratis ontvangen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief.

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page