top of page

Mijn grote geheim...

Voor elke start neemt een piloot een uitgebreide checklist door voordat het vliegtuig mag opstijgen. De checklist is gelukkig verplicht in de luchtvaart. Het voorkomt namelijk ernstige ongelukken.


Ongelukken kunnen ook gebeuren bij beleggen. Niet alle ongelukken bij beleggen zijn te voorzien. We hebben immers met de toekomst te maken en die is lastig voorspelbaar. Toch kunnen grote financiële verliezen zoveel mogelijk beperkt worden door goed je huiswerk te doen. En daar komt een checklist goed van pas.


Waarom is een checklist effectief?

Onze hersenen zijn ontwikkeld om short-cuts te nemen en snel op antwoorden te komen. Heel handig voor als je een leeuw tegenkomt. Je denkt niet na, je rent gewoon weg. Niet nadenken bij beleggen is dodelijk. Één short-cut te veel en je vergeet essentiële informatie waardoor je met grote verliezen kan blijven zitten. Een checklist helpt je herinneren of je over alles hebt nagedacht alvorens een belegging te doen. Het helpt je beslissing zoveel mogelijk te rationaliseren. Hoe minder emoties bij de beleggingsbeslissing een rol spelen hoe beter.


Hoe kom ik aan een checklist bij beleggen?

Over de afgelopen 15 jaar heb ik veel fouten gemaakt op beleggersgebied. Mijn credo is altijd: bij elke belegging word je, of rijker of wijzer, nooit beide. Ik probeer van elke fout te leren. En door een fout toe te voegen aan de checklist probeer ik hem niet meer te maken. Daarnaast heb ik toegevoegd wat ik heb geleerd uit de honderden beleggersboeken die ik heb gelezen. Hierdoor staan er inmiddels 125 criteria op mijn checklist.


Mijn checklist is mijn systeem om de markt te verslaan op de lange termijn. Speciaal voor jou heb ik de 12 belangrijkste checks uit mijn checklist geselecteerd. Ik hoop dat je er zorgvuldig mee omgaat, want ze kunnen je een hoop dure missers besparen.


Hoe om te gaan met de 12 checks?

Doe eerst de analyse die je normaal ook doet. Dan, als je het scherm met je broker al open hebt staan, doe je de check. De check helpt je controleren of je overal aan hebt gedacht en voorkomt dat je handelt op basis van emotie of impuls.


Het is de bedoeling alle 12 items af te vinken op ja of nee. De checklist is zo opgesteld dat een “ja” bij elke vraag te prefereren valt. Wanneer je goed je huiswerk hebt gedaan, neemt dit afvinken maximaal 5 minuten in beslag.


Misschien kom je tijdens het afvinken erachter dat je op een bepaald item het antwoord niet weet. Je kan hier nu verder onderzoek naar doen zodat je later niet je geld door het afvoerputje ziet gaan door een negatieve verrassing. Volgens mij ben je klaar voor de 12 checks.


De 12 checks

1. Kan je eenvoudig aan je partner uitleggen hoe het bedrijf zijn geld verdient?

2. Zijn de schulden ook in moeilijke economische omstandigheden draagbaar?

3. Is het een kwaliteitsbedrijf dat zich kan onderscheiden van concurrenten?

4. Heeft het bedrijf winstgevende groeimogelijkheden?

5. Is het bedrijf goed voor klanten, werknemers, leveranciers en regulatoren?

6. Is het management integer en fenomenaal?

7. Heeft het management een significante aandelenpositie in het bedrijf zodat de belangen tussen de aandeelhouder en management verenigd zijn?

8. Is er een veiligheidsmarge zodat mocht de toekomst anders uitpakken dan je verwacht de verliezen beperkt zijn?

9. Is het oké als ik het aandeel koop en het aandeel pas over 10 jaar kan verkopen?

10. Is het aandeel ondergewaardeerd?

11. Blijf ik weg van FOMO (fear of missing out)?

12. Heb ik goed geslapen en de juiste mindset?


Let op: de checklist is geen magische formule voor goud gegarandeerde winsten. Magische formules bestaan niet bij beleggen. Wat mij betreft ook de charme van het vak. De checklist is puur bedoeld om de emotie zoveel mogelijk buiten te sluiten. En daarnaast om te checken of je aan de belangrijkste criteria gedacht hebt zodat dure fouten je bespaard blijven.


Waar is de checklist niet voor bedoeld?

Een piloot moet alle items op de checklist goedkeuren anders kan het vliegtuig niet vertrekken. Beleggen is geen exacte wetenschap en daarmee verschillend van de luchtvaart. Een belegging zal waarschijnlijk niet snel ‘goed’ scoren op alle checks. Beleggingen zullen altijd één of meerdere problemen hebben.

De checklist is daarom niet bedoeld om de beslissing te maken of een aankoop wenselijk is. De checklist is vooral bedoeld om je te helpen herinneren of je overal aan gedacht hebt.


Nogmaals, het is veel goedkoper fouten vooraf te voorkomen dan achteraf te betalen.


Tot slot

Had je de Duitse Wirecard (concurrent van Adyen) door de checklist gehaald dan had je waarschijnlijk geen aandelen gekocht (koers -75% in een week). Simpelweg omdat vraag 6 over integer management een dikke rode vlag scoort. Het was namelijk al sinds 2008 duidelijk dat er integriteitsissues binnen het management van Wirecard waren. Meer hierover in mijn podcast van afgelopen week.

Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page