top of page

Return On Invested Capital - ROIC Berekenen: betekenis, formule en voorbeeld

Vandaag gaan we dieper in op de ROIC berekening. De ROIC is essentieel om te begrijpen, het geeft je namelijk inzicht in het verdienvermogen van een bedrijf.


Het rendement van een bedrijf is op de lange termijn namelijk gelijk aan de ROIC. Begrijp je de ROIC, dan wordt de kans dat jij succes hebt op de beurs groter.


Inhoud


ROIC berekenen

Return on invested capital betekenis

ROIC staat voor Return On Invested Capital. Letterlijk, het rendement op het geïnvesteerde vermogen. Het is een belangrijke ratio omdat het inzicht geeft hoe efficiënt het bedrijf kapitaal inzet om rendement te behalen.


Een bedrijf met een hoge ROIC behaalt een beter rendement op het geïnvesteerde vermogen dan gemiddeld en heeft daardoor mogelijk een beter rendement op de beurs, competitief voordeel en betere investeringsmogelijkheden. Als belegger wil je zulke bedrijven vinden, we noemen ze vaak compounders. Ze compounden jouw vermogen.


Verder gebruik je de ROIC ook om bedrijven onderling te vergelijken binnen een sector. Zo zie je welk bedrijf efficiënter omgaat met zijn kapitaal.


ROIC berekenen

De ROIC bereken je door de operationele winst - belasting te delen door het geïnvesteerde kapitaal. Hier komt een percentage uit. Dit percentage vertelt jou wat het rendement op het geïnvesteerde kapitaal is.


Volgers oud-topbelegger Munger is dit ontzettend belangrijk voor jouw rendement, hij zei hierover:


“Over the long term, it is hard for a stock to earn a much better return than the business which underlies it earns (ROIC)"
"For example, if the business earns 6 percent on capital over 40 years and holds it for that 40 years, you’re not going to make much different than a 6 percent return even if you originally buy it at a huge discount. Conversely, if a business earns 18 percent on capital over 20 or 30 years, even if you pay an expensive-looking price, you’ll end up with a good result.”

Dat zit zo. Als jij €100 investeert en daarop €6 jaarlijks ontvangt is jouw rendement €6 / €100 = 6%. Dat werkt ook zo voor een bedrijf. Door de ROIC te weten op de lange termijn van een bedrijf, bepaal je ook mogelijk jouw rendement op de lange termijn met beleggen in dat bedrijf.


Return on invested capital - ROIC formule

Dat ziet er in een formule zo uit:

(NOPAT) Net Operating Profit After Tax / Invested capital

NOPAT

De Net Operating Profit After Tax krijg je door de operationele winst van een bedrijf (EBIT) te verminderen met de belasting.


NOPAT = Operationele winst - belasting

Invested Capital

Het geïnvesteerde kapitaal krijg je door de rentedragende schulden op te tellen bij je eigen vermogen en te verminderen met je cashpositie.


Invested capital = rentedragende schulden + eigen vermogen - cash

De rentedragende schulden: zijn de schulden waarover je rente betaalt. Dit zijn vaak de langlopende schulden. Schulden die hier niet bij horen zijn je crediteuren.


ROIC berekenen voorbeeld

De ROIC berekenen is niet moeilijk. Wel geven verschillende sites verschillende definities. Een site waarbij de langjarige ROIC duidelijk is, is deze. Quickfs geeft jou de langjarige ROIC én biedt de mogelijkheid om deze zelf te berekenen. Als voorbeeld nemen we even ASML.


Stap 1

Log in bij quickfs.net met een account. Dit is belangrijk, omdat je anders niet alle data ziet. Voer ASML in, in de zoekbalk en klik rechtsboven op 'income statement'.


Stap 2

Je ziet hier onder andere de 'operating profit' staan. Deze pak je en verminder je met de 'income tax'. Door dit te doen heb je het eerste deel van de formule te pakken.


Stap 3

Ga nu naar de 'balance sheet'. Daar zie je de 'shareholders equity', de 'long-term debt' en de 'short-term debt'. Deze tel je bij elkaar op. Om nauwkeurig te zijn haal je de 'cash' eraf. Sommige sites doen dit niet.


Stap 4

Je hebt nu het bovenste deel van de formule en het onderste deel te pakken. Je deelt nu stap 2 door stap 3. Door dit te doen heb je de ROIC berekend. Dit komt soms niet overeen met wat er getoond wordt op vergelijkingssites. Deze hanteren soms een andere definitie. Je kan dit ook zelf uitvoeren door te kijken naar de jaarrekening van een bedrijf en deze stappen daar te herhalen.


Voorbeeld ROIC

Bij ASML is de ROIC langjarig zo'n 17% per jaar. Dit zie je in de afbeelding hieronder. Het rendement van ASML is langjarig zo'n 20%. Hiermee zie je dat de ROIC en het rendement nagenoeg gelijk aan elkaar zijn.


Zo wordt duidelijk dat dit een belangrijke metric is om in de gaten te houden. En wordt duidelijk waarom superbeleggers dit belangrijk vinden.


ROIC berekenen voorbeeld

Wat is een goede ROIC

Een goede ROIC hangt af van wat jij eist aan rendement. Maar een goede ROIC is in de praktijk minstens 12%. Je zet deze ROIC af tegen de WACC, de weighted average cost of capital. Dat klinkt moeilijk, maar is het niet.


Stel dat jij €12 winst behaalt op een investering van €100. Dan is jouw ROIC 12% (€12 / €100). Om deze investering van €100 op te halen, ga je een lening aan tegen 6%. Dat is jouw cost of capital.

Je hebt met deze investering €6 verdiend. Je behaalt €12 winst en moet €6 terugbetalen voor de lening. Bedrijven die een ROIC hebben die gelijk is aan de WACC creëren dus geen waarde. Is de WACC hoger dan de ROIC, dan vernietigt een bedrijf waarde. Dat wil je niet.

Tekortkomingen ROIC berekenen

De ROIC kent ook zijn tekortkomingen. Let hierop om een beter beeld te krijgen van de situatie.


Herinvesteringen

De ROIC houdt er geen rekening mee hoeveel een bedrijf herinvesteert in de business. Wanneer een bedrijf 100% van de winst uitkeert heeft de ROIC berekenen minder nut. Alle winst gaat naar de aandeelhouders en blijft dus niet in het bedrijf.


Wanneer een bedrijf 50% van de winst uitkeert, heeft het 50% dat wordt geherinvesteerd. Stel dat de ROIC van een bedrijf 20% is, dan is de netto ROIC hier 50% van, dus 10%. Dit komt doordat het dus de helft herinvesteert. Houd hier rekening mee. Het rendement op de lange termijn is dan geen 20%, maar die 10%.


Incidenteel

Je berekent de ROIC aan de hand van de operationele winst. Die kan incidenteel hoger of lager zijn. Het is daarom goed om te kijken naar de ROIC over een langere periode. Hierdoor zullen incidenteel hogere en lagere winsten elkaar uitmiddelen.


Buybacks - negatief eigen vermogen

Een bedrijf dat aandelen inkoopt kan een negatief eigen vermogen krijgen. Dit is geen slecht teken, maar juist een goed teken. Het wordt dan wel lastig om de ROIC goed te berekenen. Een negatief eigen vermogen heeft namelijk invloed op de hoogte van de ROIC. Bedrijven waar dit speelt zijn een Starbucks, Domino's en andere kannibalen die aandelen inkopen.


Conclusie ROIC berekenen

De ROIC is nuttig als ratio. Het biedt inzicht in hoe effectief een bedrijf zijn kapitaal inzet. Bedrijven met een hoge ROIC behalen doorgaans goede rendementen. Daarom is dit een belangrijke metric om in de gaten te houden.


Leden die mij volgen ontvangen zulke artikelen als eerste. Wil je ook andere lessen om de week ontvangen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn gratis beleggersbrief.


Meer info over de ROIC en kapitaalallocatie

In de podcast ga ik dieper in op kapitaalallocatie. Dit is een onderdeel van de ROIC, hoe alloceer je het geld zo goed mogelijk zodat je het beste rendement behaalt.


Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten