top of page

Small cap aandelen: wat zijn het én de beste Nederlandse uitgelicht

Small cap aandelen presteren beter dan de brede markt. Daarom zijn ze interessant om beter te bekijken.


Ik laat je vandaag zien wat small cap aandelen zijn, hoe je ze vindt en waar je op moet letten wanneer je erin wil investeren. Daar gaan we!


Inhoud

 

In het kort: Small cap aandelen zijn aandelen met een beurswaarde tussen de 300 miljoen en 2 miljard. Ze leveren historisch gezien een beter rendement op dan de markt. Je kan ze vinden door te zoeken in de AMX-index of de ASCX-index.

 
Small cap aandelen

Wat zijn small cap aandelen

Small cap aandelen zijn aandelen met een relatief kleine beurswaarde. De beurswaarde ligt tussen de 300 miljoen en 2 miljard. In de wereld valt 80% van de beursgenoteerde bedrijven in deze categorie. 


Small cap aandelen zijn interessant om in te investeren. Ze worden minder gevolgd door analisten, waardoor ze gemiddeld gezien goedkoper zijn dan de brede markt. Verder is het makkelijker om te groeien als klein bedrijf. Hierdoor is de kans op een beter rendement groter.


In Nederland staan small cap aandelen genoteerd aan de ASCX-index, dat staat voor Amsterdam Small Cap Index. Daarnaast kennen we ook de AMX (midkap) en de AEX voor de grootste bedrijven.


Waarom beleggen in small caps

Beleggen in small caps is interessant omdat dit vaak relatief kleine bedrijven zijn die potentie hebben. Wetenschappelijk gezien presteren kleinere bedrijven beter op de beurs dan gemiddeld. Onderzoekers Fama en French kwamen hier achter en presenteerden dit in hun drie-factormodel.


Voordelen small cap aandelen

Deze factoren die Fama en French benoemden zijn het marktrisico, de omvang en de waarde of waardering. We gaan dieper in op de kleine omvang en de voordelen van small cap aandelen.


1. Overname

Doordat een bedrijf relatief klein is kan het gemakkelijker overgenomen worden door een andere partij. Hierbij wordt een premium betaald. Bedrijven die groot zijn worden minder snel overgenomen. Hierbij spelen regulatierisico's. Overheden willen niet dat bedrijven te machtig worden, een overname van een grote partij wordt sneller tegengehouden. 


2. Groei

Zoals we al eerder bespraken is groeien vanaf een kleine basis een stuk gemakkelijker dan wanneer je groot bent als bedrijf. Een small cap als CM.com dat SMS-diensten levert kan in de groeimodus makkelijk 30% nieuwe klanten aansluiten door de kleine omvang.


Een groot bedrijf als Unilever kan dit minder makkelijk. Ze kunnen niet zomaar 30% meer producten verkopen binnen een jaar of de prijzen met 30% verhogen. Omzetgroei is dus gemakkelijker voor small caps. En omzetgroei is een belangrijke driver van rendement op de lange termijn.


3. Minder gevolgd

Small caps worden minder gevolgd door analisten door de kleine omvang. Hierdoor is er minder interesse voor deze aandelen en kan er een onderwaardering ontstaan. Hier kan jij van profiteren als particuliere belegger. Ondergewaardeerde aandelen presteren namelijk beter dan de markt. 


 4. Wendbaar

Small caps zijn klein in omvang en kunnen zich daardoor beter aanpassen aan de markt. Wanneer die verandert kunnen ze sneller nieuwe producten lanceren of op- en afschalen qua omzet.


Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat ze zich sneller kunnen aanpassen aan de marktvraag wat extra rendement kan opleveren.

“Puur operationeel kun je zeggen dat het voor een kleine onderneming wat eenvoudiger is om een grensverleggende ontwikkeling op te vangen of daarop te anticiperen.” Willem Burgers - oprichter eerste Nederlandse small cap fonds

Hoe kan je small caps vinden 

De bedrijven die zich kwalificeren als small caps vind je terug in de ASCX en AMX. Bedrijven die hierin zitten vind je hier. Je kunt ze zelf verder onderzoeken, hieronder geef ik je de criteria waar je op moet letten bij dat onderzoek.


Waarop let je bij het beleggen in small cap aandelen

Bij small cap aandelen let je op dezelfde zaken als bij andere aandelen. Ik heb diverse checks waar je bij een small cap op moet letten. Dat zijn de volgende zaken:


1. Verdienmodel

2. Schulden

3. Competitieve positie

4. Winstgevende groei

5. Integer management met aandelen

6. Is het aandeel ondergewaardeerd?


De beste Nederlandse small cap aandelen

In Nederland hebben we behoorlijk wat van die pareltjes liggen. Ik beleg er zelf ook in. Hieronder deel ik een paar van mijn favorieten. We hebben al deze bedrijven diepgaand geanalyseerd in ons lidmaatschap, daar zie je ook mijn portefeuille.


1. Nedap

Gespreid technologiebedrijf, dat erg gericht is op innovatie met meerdere groeimogelijkheden. Bedrijf in transitie naar hoogwaardige technologie met abonnementen als verdienmodel waardoor de kwaliteit van de omzet toeneemt. En er is ruimte voor een geleidelijke verhoging van de winstmarges. Met CEO Wegman een gepassioneerde no-nonsense CEO.


Small cap aandeel Nedap

2. TKH Group

TKH is een high-tech industrieel concern uit Haaksbergen. Met drie onderdelen zijn ze gepositioneerd voor groei, waarbij de trend mee zit. Het is alleen lastig om je in deze markten goed te onderscheiden. Prachtig bedrijf.


Als de voorspellingen van het management uitkomen dan zijn hier geweldige rendementen voor aandeelhouders te vinden, ik ben er alleen niet zeker van dat de verwachtingen van het management uit gaan komen.


Small cap aandeel TKH Group

3. Aalberts

Aalberts is een lange termijn compounder. Het rendeerde op de lange termijn 14% per jaar. Het bedrijf is actief in de energietransitie en gespecialiseerde leidingen.


De overnames zorgen voor extra waarde. Doordat het specialistische leidingen levert zijn de marges hoog. Jarenlang aangestuurd door Jan Aalberts, een fantastische leider.


Small cap aandeel Aalberts

4. Basic-Fit

Basic-Fit is de fitnessparel van Nederland die Europa verovert onder leiding van René Moos. Het bouwt jaarlijks zo’n 15% nieuwe clubs, waarbij dat ook de te verwachten omzetgroei is. Doordat het makkelijk kan groeien, kan het ook de winst verhogen.


Die is er op dit moment niet doordat het alle winst herinvesteert in de business. Onderliggend sterk winstgevend. Een investering hierin gaat wel gepaard met onzekerheid. Kunnen ze zo sterk blijven groeien in nieuwe landen en blijft fitness zo populair. Dat gaat je rendement bepalen.


Small cap aandeel Basic-Fit

5. CM.com 

CM.com is gespecialiseerd in CPaaS. Bijvoorbeeld als je een SMS herinnering krijgt voor je tandartsafspraak kan dat CM zijn. De CPaaS markt groeit naar verwachting hard, met zon 25% per jaar.


Het heeft 2 oprichters aan het roer die gericht zijn op de lange termijn. Het bedrijf heeft een lage churn wat getuigt van wisselkosten. De bruto marge op berichten is laag met 25%, waardoor het lastig is om winstgevend te worden. Mocht ze dit wel lukken dan is je rendement ook stevig.


Small cap aandeel CM

Risico’s van small cap aandelen

Beleggen in small caps kan een goed rendement opleveren. Er zijn wel diverse risico’s te onderkennen bij het beleggen hierin. Zo gaat veel groeipotentieel ook gepaard met meer volatiliteit.


Doordat de onderneming zo klein en wendbaar is, is het gevoeliger als het even tegenzit. Een koersdaling van 50% is dan geen uitzondering. Hieronder lees je welke kenmerken je nog meer ziet. 


Karakteristieken small cap

  • Beperkte marktkapitalisatie 

  • Veel ruimte voor groei

  • Hoger risico dan gemiddeld

  • Meer volatiliteit dan gemiddeld

  • Grotere kans op een overname

  • Vaker een oprichter aan het roer


Conclusie small cap aandelen

Small cap aandelen presteren beter dan de markt. Er komt meer risico bij kijken, wat mogelijk de verklarende factor is van dit betere rendement.


Je kan ze zelf vinden door te zoeken door de AMX- en ASCX-index in Nederland. Let erop dat je de beste selecteert, je kent nu de selectiecriteria waar ik naar kijk. Hierdoor behaal jij een beter rendement als belegger. 


Meer info over small caps

Hieronder deel ik twee vette podcasts met de CEO’s van m’n small cap favorieten Nedap en CM.com.


Small cap aandeel Nedap


Small cap aandeel CM.com


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page