top of page

Aandeel Philips kopen of niet

Wil je het aandeel Philips kopen of niet? Ik geef je alle benodigde informatie om hierover te beslissen én de adviezen van analisten.


Aandeel Philips

Iedereen is bekend met het Nederlandse Philips. De beurskoers kwam de afgelopen 10 jaar niet van z'n plek. De oorzaak? Problemen met de kwaliteit van de slaapapneu-apparatuur.


Met een nieuwe CEO en grootaandeelhouder Exor wil Philips de kwaliteit verbeteren en issues aanpakken. Wat velen niet weten is dat de slaapapneu tak van Philips slechts goed is voor <5% van de omzet. Biedt dit kansen?


Inhoud 

In het kort: Philips aandelen kopen of niet?

De analisten zijn over het algemeen negatief over Philips, 3 analisten geven het aandeel Philips een koopadvies, 9 analisten geven het advies Philips aandelen te houden en 7 te verkopen.

 
Aandeel Philips kopen of niet

Achtergrond Philips

Philips werd opgericht in 1891 en heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam. De plek waar het allemaal voor Philips ontstond was Eindhoven. In het verleden produceerde Philips allerlei soorten consumentenelektronica. Nu is het voornamelijk gespecialiseerd in medische technologie, kortweg MedTech.


De afgelopen 10 jaar rendeerde Philips slecht. Dat zegt natuurlijk niets over de toekomst. Je kreeg als aandeelhouder wel dividend. Dit dividend is de laatste jaren ook volledig uitgekeerd in aandelen, niet in cash. Later meer hierover.


Problemen bij Philips

Tijd om te zien waardoor het zo slecht is gegaan voor Philips.


In 2021 en 2022 kwamen er fouten aan het licht. Het isolerende schuim van de slaapapneu-apparaten liet los. Patiënten konden dit inademen. Het bedrijf wist hier zelf in 2010 al van. De kasstroom werd hierdoor in 2022 bijna 1 miljard negatief als gevolg van terugroepacties. Terwijl deze in normale jaren 1 miljard positief was. Philips kon niet anders dan het cashdividend over 2023 schrappen, net als in 2020. Hieronder licht ik het dividend afzonderlijk uit.


Als we hier doorheen kijken, is Philips dan niet de parel die ze ooit waren?


Philips op de beurs

Philips verloor flink wat waarde na de problematiek. In 2021 verloor het vanaf de top van €50 liefst 75% van de waarde. Het noteerde tijdelijk op €12.50 per aandeel, hierna is de koers licht hersteld. We zien alleen die €50 nog lang niet op het bord staan.


Deze koersval kwam door de problemen.

Het bedrijf trof hiervoor twee voorzieningen ter waarde van 900 en 575 miljoen. Dit zal een flinke hap nemen uit de cashpositie.


Kort geleden volgde de eerste schikking in de VS ter hoogte van 575 miljoen. Dit omvat slechts één van de vele rechtszaken. Experts schatten in dat de zaak Philips nog vele miljarden kan gaan kosten. In de VS weten de Amerikanen de weg naar de rechtbank maar al te goed te vinden. 


Kopen of niet: aandeel Philips advies analisten

Aandeel Philips kopen of niet? 19 analisten gaven de voorbije maanden een advies voor het aandeel Philips. Het gemiddelde advies is niet kopen. 3 analisten geven een buy rating, 9 een hold en 7 een sell rating.


De koersverwachtingen van analisten liggen om en nabij de €21 per aandeel, ongeveer gelijk aan de huidige koers. Hieronder lees je mijn afwegingen.


Het aandeel Philips

Wil je het aandeel Philips kopen of niet? Lees dan snel verder of beleggen erin verstandig is. We gaan in op het verdienmodel, het onderscheidende vermogen en de financiën om een eindoordeel te vellen.


Philips heeft een omzet van ~18 miljard. Deze wordt onderverdeeld in Diagnosis & Treatment (49%), Connected Care (28%) en Personal Health (20%).


Diagnosis & Treatment

De grootste tak van Philips met bijna 50% van de omzet. Philips maakt apparatuur zoals X-ray machines, MRI-scanners en apparatuur voor Ultrasound. De tak groeit het snelste bij Philips en draagt het meeste bij aan de winstgevendheid.


Connected Care

Goed voor 28% van de omzet. Voornamelijk in monitoring. Patiënten kunnen met apparatuur van Philips op afstand worden gemonitord. Ook worden de apparaten gebruikt voor monitoring in het ziekenhuis. De geplaagde tak 'sleep' valt ook onder het segment connected care. Deze is weer goed voor 17% van dit totaal. Daarmee is sleep slechts goed voor 5% van de totale omzet van Philips. De tak heeft het afgelopen jaren slecht gedaan.


Personal Health

Voornamelijk apparatuur zoals tandenborstels, babyfoons en scheerapparaten. Goed voor 20% van de omzet. De tak laat een gematigde groei zien. Het zijn geen hoogwaardige producten.


Philips omzet per segment

Groei Philips

Als we enkel zouden kijken naar de omzetgroei van Philips dan ziet het er over de afgelopen 10 jaar niet sterk uit. De omzet stagneert. Dit komt mede doordat Philips enkele bedrijven heeft afgestoten. Het presenteert daarom een groei per segment, gecorrigeerd voor incidentele zaken.

Segment

2019

2020

2021