top of page

Aandeel Philips kopen of niet

Wil je het aandeel Philips kopen of niet? Ik geef je alle benodigde informatie om hierover te beslissen én de adviezen van analisten.


Aandeel Philips

Iedereen is bekend met het Nederlandse Philips. De beurskoers kwam de afgelopen 10 jaar niet van z'n plek. De oorzaak? Problemen met de kwaliteit van de slaapapneu-apparatuur.


Met een nieuwe CEO en grootaandeelhouder Exor wil Philips de kwaliteit verbeteren en issues aanpakken. Wat velen niet weten is dat de slaapapneu tak van Philips slechts goed is voor <5% van de omzet. Biedt dit kansen?


Inhoud



 

In het kort: Philips aandelen kopen of niet?

De analisten zijn over het algemeen negatief over Philips, 3 analisten geven het aandeel Philips een koopadvies, 9 analisten geven het advies Philips aandelen te houden en 7 te verkopen.

 
Aandeel Philips kopen of niet

Achtergrond Philips

Philips werd opgericht in 1891 en heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam. De plek waar het allemaal voor Philips ontstond was Eindhoven. In het verleden produceerde Philips allerlei soorten consumentenelektronica. Nu is het voornamelijk gespecialiseerd in medische technologie, kortweg MedTech.


De afgelopen 10 jaar rendeerde Philips slecht. Dat zegt natuurlijk niets over de toekomst. Je kreeg als aandeelhouder wel dividend. Dit dividend is de laatste jaren ook volledig uitgekeerd in aandelen, niet in cash. Later meer hierover.


Problemen bij Philips

Tijd om te zien waardoor het zo slecht is gegaan voor Philips.


In 2021 en 2022 kwamen er fouten aan het licht. Het isolerende schuim van de slaapapneu-apparaten liet los. Patiënten konden dit inademen. Het bedrijf wist hier zelf in 2010 al van. De kasstroom werd hierdoor in 2022 bijna 1 miljard negatief als gevolg van terugroepacties. Terwijl deze in normale jaren 1 miljard positief was. Philips kon niet anders dan het cashdividend over 2023 schrappen, net als in 2020. Hieronder licht ik het dividend afzonderlijk uit.


Als we hier doorheen kijken, is Philips dan niet de parel die ze ooit waren?


Philips op de beurs

Philips verloor flink wat waarde na de problematiek. In 2021 verloor het vanaf de top van €50 liefst 75% van de waarde. Het noteerde tijdelijk op €12.50 per aandeel, hierna is de koers licht hersteld. We zien alleen die €50 nog lang niet op het bord staan.


Deze koersval kwam door de problemen.

Het bedrijf trof hiervoor twee voorzieningen ter waarde van 900 en 575 miljoen. Dit zal een flinke hap nemen uit de cashpositie.


Kort geleden volgde een schikking in de VS ter hoogte van 575 miljoen en een van 1.100 miljoen. Dit omvat slechts één van de vele rechtszaken. Experts schatten in dat de zaak Philips nog enkele miljarden kan gaan kosten. In de VS weten de Amerikanen de weg naar de rechtbank maar al te goed te vinden. 


Kopen of niet: aandeel Philips advies analisten

Aandeel Philips kopen of niet? 19 analisten gaven de voorbije maanden een advies voor het aandeel Philips. Het gemiddelde advies is niet kopen. 3 analisten geven een buy rating, 9 een hold en 7 een sell rating.


De koersverwachtingen van analisten liggen om en nabij de €21 per aandeel, ongeveer gelijk aan de huidige koers. Hieronder lees je mijn afwegingen.


Het aandeel Philips

Wil je het aandeel Philips kopen of niet? Lees dan snel verder of beleggen erin verstandig is. We gaan in op het verdienmodel, het onderscheidende vermogen en de financiën om een eindoordeel te vellen.


Philips heeft een omzet van ~18 miljard. Deze wordt onderverdeeld in Diagnosis & Treatment (49%), Connected Care (28%) en Personal Health (20%).


Diagnosis & Treatment

De grootste tak van Philips met bijna 50% van de omzet. Philips maakt apparatuur zoals X-ray machines, MRI-scanners en apparatuur voor Ultrasound. De tak groeit het snelste bij Philips en draagt het meeste bij aan de winstgevendheid.


Connected Care

Goed voor 28% van de omzet. Voornamelijk in monitoring. Patiënten kunnen met apparatuur van Philips op afstand worden gemonitord. Ook worden de apparaten gebruikt voor monitoring in het ziekenhuis. De geplaagde tak 'sleep' valt ook onder het segment connected care. Deze is weer goed voor 17% van dit totaal. Daarmee is sleep slechts goed voor 5% van de totale omzet van Philips. De tak heeft het afgelopen jaren slecht gedaan.


Personal Health

Voornamelijk apparatuur zoals tandenborstels, babyfoons en scheerapparaten. Goed voor 20% van de omzet. De tak laat een gematigde groei zien. Het zijn geen hoogwaardige producten.


Philips omzet per segment

Groei Philips

Als we enkel zouden kijken naar de omzetgroei van Philips dan ziet het er over de afgelopen 10 jaar niet sterk uit. De omzet stagneert. Dit komt mede doordat Philips enkele bedrijven heeft afgestoten. Het presenteert daarom een groei per segment, gecorrigeerd voor incidentele zaken.

Segment

2019

2020

2021

2022

2023

Diagnosis

5%

-2%

8%

-1%

11%

Connected

3%

22%

-19%

-9%

1%

Personal

5%

-7%

9%

0%

3%

Philips

5%

3%

-1%

-3%

6%


Philips cijfers

Zoals je hieronder ziet is de omzet van Philips nauwelijks van z'n plek gekomen de afgelopen 10 jaar. Het heeft in het verleden wel diverse takken afgestoten. Hierdoor is de 'comparable sales growth' die we hierboven bespraken belangrijker. Verder behaalt Philips in goede jaren een operationele marge van rond de 10%.


KLM aandelen kopen of niet cijfers

Onder aan de streep zie je dat Philips jaarlijks ruim 1 miljard overhoudt aan operationele winst. In goede jaren gaat dit richting de 2 miljard. De operationele winst, is de winst afgezien van belastingen en rente. En die rente is bij Philips behoorlijk.


Doordat het bedrijf vele schulden is aangegaan, blijft er rond de 1 miljard over als vrije kasstroom voor de aandeelhouders.


KLM aandelen kopen of niet schulden

Schulden

Philips zag de schuldpositie afgelopen jaren sterk oplopen. In 2019 bedroeg de nettoschuld 2.4 miljard. Deze is nu opgelopen tot bijna 5 miljard. Dit is 5x de vrije kasstroom van 1 miljard. Nu de rentestanden verder oplopen, wordt het in toenemende mate lastiger de schulden te herfinancieren of af te lossen. De rentelasten zijn jaarlijks al 250 miljoen.


De CFO van het bedrijf, Bhattacharya geeft aan dat Philips niet direct in de problemen komt. Er zijn afspraken met geldverstrekkers getroffen over de aflossingsverplichtingen.


Meer weten over de schuldpositie van Philips? Hier licht ik het verder toe.


Claims

Wat Philips mogelijk extra geld gaat kosten zijn de claims. Het reserveerde al eerder 900 mln en 575 mln. Dit kan meer worden als de rechtszaken negatief uitvallen voor Philips. Analisten schatten de potentiële schade in de miljarden. Dan wordt het echt lastig voor Philips om het hoofd boven water te houden.


Dividend Philips aandeel

Philips staat bekend als dividendbetaler. Het doet dit de laatste jaren alleen niet. De afgelopen 5 jaar keerde het maar liefst 3 jaar dividend uit, volledig in aandelen. Daarmee vloeit er geen geld uit het bedrijf. En iedere aandeelhouder krijgt een even groot deel erbij. Daardoor gaat niemand er op vooruit. Hier zie je een totaaloverzicht van de dividendhistorie.


Hoe zag dat er historisch uit? Philips mikt op een pay-out ratio van 40-50% van de aangepaste winst. In de jaren 2019, 2022 en 2023 - uitbetaald één jaar later - keerde Philips een volledig stockdividend uit, waardoor het rendement 0% was in die jaren.

Dividendjaar

Uitbetaald in

Dividend

Rendement

2023

2024

0.85

0%

2022

2023

0.85

0%

2021

2022

0.85

5.9%

2020

2021

0.85

2.6%

2019

2020

0.85

0%

2018

2019

0.85

2.0%

2017

2018

0.80

2.6%

2016

2017

0.80

2.6%

2015

2016

0.80

2.7%



Aandeel verwachting Philips

Philips ziet de toekomst zelf rooskleurig in. Ondanks de schuldpositie en mogelijke miljardenclaims.


Outlook 2024

For full-year 2024, Philips expects to deliver 3-5% comparable sales growth. The free cash flow from Philips' businesses is expected to amount to EUR 0.8-1 billion. This only excludes the remaining cash-out related to the previously announced resolution of the economic loss class action in the US.

Het mikt voor 2024 opnieuw op een vrije kasstroom van bijna 1 miljard.


Onder leiding van nieuwe topman Roy Jacobs wil het weer groeien. Met 3-5% de komende jaren. Verder wil Philips van de ~1 miljard vrije kasstroom op dit moment groeien naar 1.5 miljard vrije kasstroom in 2025.


In een almaar vergrijzende wereld waar zorg een belangrijke rol gaat spelen, kunnen ze dit doel ook zomaar halen als het meezit.


De vraag is uiteraard hoe Roy dit gaat doen. Hij sneed al in de kosten en ontsloeg een groot deel van het personeel. Snijden in je research afdeling kan leiding tot slechtere producten en minder innovatiekracht. Analisten twijfelen ook:


“Philips heeft een lange geschiedenis van kostenbesparingen, maar deze leidden nooit tot de gewenste resultaten”.

Stel dat Philips de schuldpositie onder controle krijgt en de rechtszaak goed doorstaat dan kan het flink stijgen qua koers. Beleggers houden niet van zulke onzekerheden. Op het moment dat Philips 1.5 miljard vrije kasstroom genereert en de beurs Philips waardeert op 30x de vrije kasstroom - conform de historie - dan kan Philips groeien naar ruim €50 per aandeel.


De huidige koers die nu op het bord staat is dan een koopje.


Conclusie aandeel Philips kopen of niet

Ik durf het zelf niet aan. En wil dit ook niet. De downside bij Philips is er ook. De belangrijkste regel van Buffett is om geen geld te verliezen. Die kans is hier duidelijk wel aanwezig.


Ik denk niet dat een Philips snel failliet zal gaan. Maar makkelijk wordt het de komende jaren niet. Ik hoop dat Jacobs samen met Exor als grootaandeelhouder de boel weer op de rit krijgt. Nederland kan wel wat glansrijke topbedrijven gebruiken.


Wil je meer weten over deze industrie? Dan raad ik je aan om de Duitse concurrent Siemens Healthineers te bekijken. Wij Nederlanders focussen op Philips, de Duitsers op Siemens. En die Duitsers zijn behoorlijk goed in MedTech.


Benieuwd naar meer lessen over bedrijven die ik mogelijk interessant vind? Om de week schrijf ik een over beleggen. Wil je die gratis in je mail? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief.


Meer info aandeel Philips kopen of niet

Vanaf minuut 30 hebben we het in onderstaande podcast over Philips en de stap van grootaandeelhouder Exor in de business.



Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page