top of page

Beleggen met weinig geld: Dé 2 beste manieren uitgelegd!

Beleggen leek altijd weggelegd voor vermogenden zoals de families Wessels en Heineken. Tegenwoordig kan je al beleggen met zo’n €100. Het is ontzettend toegankelijk geworden en behoorlijk eenvoudig. Ik help je graag op weg. 


Ik laat je zien in dit artikel hoe je kan beleggen met weinig geld, waarin dit kan en de afwegingen hierbij. Dit geeft jou een vliegende start op de weg naar jouw financiële doelen.


Inhoud

 

In het kort: Beleggen met weinig geld kan door te beleggen in ETF's. Je rendement hierbij is 7% per jaar gemiddeld en dit kan met €100 per maand in 40 jaar oplopen tot €250.000! Start nog liever gisteren dan vandaag!

 

Beleggen met weinig geld

Geld vrijmaken om te beleggen

Bijna iedere topbelegger is begonnen met een klein bedrag. De bekendste en rijkste is Buffet, hij had op z'n 19e $10.000. Wat ze gemeen hebben is dat ze vroegtijdig gestart zijn met beleggen. Om je hierbij aan te sluiten is het dus belangrijk om tijdig te beginnen. 


Ik zal je een voorbeeld schetsen waarbij je €100 per maand belegt. Dit kan uiteraard ook al vanaf een kleiner bedrag.


€100 per maand lijkt een relatief groot bedrag. Misschien is dit toch voor jou al mogelijk. Ga eens na welke abonnementen je hebt. Of probeer je kosten niet mee te laten stijgen met je loonsverhoging. Uiteraard makkelijk in de theorie, maar kijk goed wat bij jouw situatie past. 


Verder is het slim om €100 per maand automatisch over te boeken naar je beleggersrekening. Hierdoor zie je dit als een uitgave. Een automatische overboeking zorgt voor consistentie.


Waarom beleggen met weinig geld?

Beleggen doe je voornamelijk om jouw financiële doelen te behalen. Bijvoorbeeld voor de aankoop van je droomhuis, een vroegtijdig pensioen of misschien wil je wel meer vrijwilligerswerk gaan doen. 


Met beleggen behaal je een gemiddeld rendement van 7% per jaar. Dat is een stuk hoger dan op je spaarrekening. Ook hoeft beleggen niet veel tijd te kosten of risicovol te zijn als je je goed inleest.


Met €100 per maand kan je al een redelijk vermogen opbouwen. Hoe groot is dit vermogen? 


Stel dat jij maandelijks €100 belegt. Dit doe je voor een periode van 40 jaar met een gemiddeld rendement van 7%. Het ingelegde bedrag bedraagt: €48.000. Jouw vermogen bedraagt dan €248.500.

Geen gek bedrag als extraatje voor je pensioen! Nu wil je natuurlijk weten hoe jij dat kan behalen. Dat lees je hieronder.


Op welke manieren kan ik beleggen met weinig geld?

  • ETF’s (indexfondsen)

  • Losse aandelen


ETF beleggen

Een makkelijke manier om die €100 te beleggen, is via het beleggen in ETF’s. Wil je meer hierover lezen? Klik dan hier voor mijn uitgebreide uitleg hierover. Hieronder leg ik het kort uit. 


Je belegt hiermee in een mandje aandelen die je maandelijks koopt. Dat kan al vanaf enkele tientjes per ETF, dus met €100 helemaal. Met zo’n ETF volg je de wereldwijde beurs. Een ETF zorgt voor veel spreiding, lage kosten en een solide rendement. 


ETF rendement

Wat kun je bereiken met ETF beleggen? Zoals ik hierboven beschreef is dat 7% per jaar. Waar komt dat vandaan?


Onderzoek van de Amerikaanse Professor Siegel over de afgelopen 200 jaar toont aan dat aandelen een gemiddeld rendement van 7% per jaar behalen. Hierin compenseren de mindere jaren voor de betere jaren. Ook Warren Buffet, de beste belegger ter wereld, ziet een indexfonds als een goede keuze. 


“A low-cost index fund is the most sensible equity investment for the great majority of investors”.

Wanneer jij deze strategie toepast en €100 per maand belegt, ziet jouw rendement er zo uit:

ETF beleggen weinig geld tabel

Een inleg van €100 per maand levert je over een lange periode van 40 jaar bijna €250.000 op. Dit komt voornamelijk door het rendement-op-rendement effect


ETF rendement-op-rendement

Je ziet namelijk dat het rendement de eerste jaren mager is met ruim €5.000 de eerste 10 jaar. De laatste 10 jaar is jouw rendement bijna €120.000 (€200.500 - €81.600). Je behaalt namelijk rendement over het gehele ingelegde bedrag. 


Deze exponentiële groei werd ook benoemd door Einstein. Hij noemde dit het 8e wereldwonder. 


Albert Einstein: “Compound interest is the most powerful force in the universe.”

In de grafiek hieronder zie je dat duidelijk visueel:

ETF beleggen weinig geld grafiek

Je ziet dus dat je met een klein bedrag een behoorlijke berg geld bij elkaar kunt beleggen. Mede door dit wonder, de exponentiële groei!


In mijn artikel over ETF beleggen die hierboven gelinkt stond leg ik ook verder uit waar je op wil letten. Wil je een beter rendement realiseren? Lees dan even verder. Dan leg ik je uit waarom ik in losse aandelen investeer.


Losse aandelen

Beleggen in losse aandelen kan via een broker als DeGiro of jouw bank. Je kunt hier een account aanmaken en aandelen kopen. Mocht je onvoldoende geld hebben om direct aandelen te kopen, dan kan je ook bedragen opsparen tot je voldoende hebt. 


Beleggen in losse aandelen is niet zonder risico. Het wordt gezien als een minder gemakkelijke manier van beleggen. Zo’n 80% van de beleggers die dit doen verslaan een ETF niet qua rendement. Wil je dit toch proberen, lees je dan goed in. Ik help je daar graag bij.


Losse aandelen rendement

Zelf beleg ik al bijna 20 jaar. Ik houd sinds 2010 m’n rendement bij. Dit was gemiddeld 13.3% per jaar over de afgelopen 13 jaar. Met zo’n rendement levert beleggen je uiteraard meer op. Die 13.3% is niet voor iedereen gemakkelijk te realiseren.


Alhoewel denk ik dat 10% haalbaar is wanneer je losse aandelen selecteert. Hoe 10% rendement per jaar eruit ziet, zie je in onderstaande tabel:

Aandelen beleggen weinig geld tabel

Zoals je ziet groeit je vermogen veel sneller door het verbeterde rendement bij dezelfde inleg. Het kan dus lonen om in losse aandelen te beleggen. 


Losse aandelen rendement-op-rendement

Deze 3% extra rendement (10% versus 7%) levert je het dubbele op qua vermogen. Ook weer door het rendement-op-rendement effect. Die paar procenten extra rendement zijn dus belangrijk. 

Aandelen beleggen weinig geld grafiek

Wil je weten hoe ik aandelen selecteer? In mijn boek ‘Aandelen selecteren als een pro’ laat ik zien wat mijn strategie is. Je kunt je ook onder dit artikel gratis inschrijven op m’n nieuwsbrief zodat je goede lessen meekrijgt. Beleggen in losse aandelen of ETF’s lijken mij beiden goede opties. Hieronder nog even de afwegingen van beide categorieën op een rijtje.


Afwegingen ETF beleggen

  • Weinig tijd

  • Prima rendement 

  • Minder risicovol


ETF beleggen kost weinig tijd

Beleggen in ETF’s is voor de meeste beleggers slim. Je kiest eenmalig een ETF en koopt deze maandelijks bij. Dit kost weinig tijd en levert een goed rendement op. 


Prima rendement

Zoals je al vaker las kan je met ETF beleggen een leuk rendement behalen. Daarom beleggen pensioenfondsen jouw geld ook grotendeels in zulke fondsen. Om je financiële doelen sneller te behalen kan jij dit gemakkelijk kopiëren en mogelijk 7% rendement per jaar behalen. 


Minder risicovol

Sommige mensen hebben een beeld bij beleggen alsof het alle kanten op kan gaan, alsof het naar gokken neigt. Maar doordat er wel degelijk waarde ten grondslag ligt aan beleggen, is dat helemaal niet het geval. Op de lange termijn zijn de risico's relatief laag en stijgt de algehele waarde van de beurs. 


Om je een voorbeeld te geven. In 2008 was er de financiële crisis. De beurzen stortte in, bedrijven gingen failliet. Toch hadden mensen die geld hadden geïnvesteerd in 2008, nog steeds een gemiddeld jaarlijks rendement van 7% behaald gemeten in 2018. Dus mensen die hun geld hebben laten staan, ondanks de zware crisis, hebben uiteindelijk op dat geïnvesteerde rendement alsnog jaarlijks 7% rendement behaald.


Afwegingen losse aandelen

  • Meer begrip

  • Beter rendement

  • Relatief weinig risico


Meer begrip

Beleggen in losse aandelen kost meer tijd. Wil je hiermee starten, lees dan de tips van experts uit boeken zoals ‘Je leeftijd als goudmijn’ van Martien van Winden, ‘Blondjes beleggen beter’ van Janneke Willemse of mijn boek. Je krijgt hiermee een kickstart van je reis als belegger. Je gaat beleggen en de beurs dan een stuk beter snappen. 


Het geeft je ook een beter begrip wanneer beurzen dalen. Jij begrijpt dan waarom de beurzen dalen en waarom het niet slim is om dan te verkopen. Je beschermt jezelf door kennis te vergaren. Dit levert je op de lange termijn een beter rendement op. 


Beter rendement

Dat betere rendement is lekker. Die paar procent extra zorgen voor een verdubbeling van je vermogen zoals je zag in het voorbeeld. Door zelf de beste aandelen selecteren, vermijd je de slechtst presterende bedrijven. Dit vergt wel wat oefening, maar loont op termijn, indien beleggen je hobby wordt. 


Relatief weinig risico

Zoals Buffett het al eens mooi zei: “Risk comes from not knowing what you’re doing.” Dat is juist verwoord. Beleggen hoeft niet risicovol te zijn als je voldoende spreiding aanbrengt en aandelen selecteert die aan bepaalde eisen voldoen. Ik heb daarvoor een checklist. Hierdoor beleg ik met relatief weinig risico in losse aandelen. Klik hier om de checklist te zien.


Conclusie beleggen met weinig geld

Beleggen met weinig geld is goed mogelijk. Op de lange termijn is het een hele mooie investering van je geld als je het verstandig doet. Zo bouw je een mooi bedrag op voor je pensioen voor later, of voor een andere droom die je wellicht hebt. Bovendien werkt je geld ook nog eens voor je, doordat de waarde op de lange termijn toeneemt. 


Ik wil benadrukken dat het hierbij om beleggen op de lange termijn gaat. Wat is de lange termijn? Als je jouw geld 5 jaar kan missen zit je redelijk goed, maar het mooiste is als je belegt met geld dat je niet nodig hebt binnen de komende 10 jaar. Veel succes!


Meer weten


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Commentaires


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page