top of page

De beste dividend aandelen voor 2024

Vandaag gaan we kijken naar dividend aandelen. Deze kunnen een goed rendement opleveren. Je moet wel weten waar je op moet letten bij het selecteren van een dividend aandeel. Daar help ik je bij.


De beste dividend aandelen 2024

 

In het kort: Dividend aandelen zijn aandelen die doorgaans een groot deel van de winst uitkeren, wat dividend genoemd wordt. Door te beleggen in dividend aandelen kan je een goed rendement behalen met een stabiele cashflow. De belangrijkste factor voor succes is een onderliggend sterk bedrijf, zodat het dividend kan blijven uitbetalen.

 

Dividend aandelen: hoog dividend

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouders. Dit dividend is dan ook gerelateerd aan de winst van een bedrijf. Als een bedrijf jaar in jaar uit winst maakt en deze kan verhogen kan het constant een hoger dividend uitkeren. Dat kunnen alleen de beste bedrijven. Die toppers link ik onder in dit artikel.


Een bedrijf kan er ook voor kiezen om de winst te herinvesteren. Dit zie je vaak bij bedrijven die groeien. Die hebben al het geld nodig. Bedrijven die volwassen zijn, kiezen eerder voor een dividenduitkering omdat ze geen geld meer nodig hebben voor groei. Of ze kunnen het geld niet meer rendabel herinvesteren in de business. Dan is dividend een slimme keuze.


Dividendrendement berekenen

Het dividend dat je ontvangt kan je uitdrukken in een rendementspercentage. Dit wordt veelal gedaan door beleggers om te zien welk rendement jouw dividendaandelen opleveren. Dit bereken je als volgt: uitgekeerd dividend / koers van het aandeel.


Stel dat je een aandeel koopt op een koers van €60. Deze keert een dividend uit van €3 dan is het dividendrendement (€3/€60) * 100% = 5%.


Verschil cashdividend en stockdividend

Dividend kan worden uitgekeerd in aandelen (stockdividend) of in contanten (cash). Je ontvangt dan van je broker extra aandelen of cash op je beleggingsrekening.


Ex-dividenddatum

De ex-dividenddatum is de datum wanneer het dividend aan de aandeelhouder wordt toegekend. Je ontvangt dan nog geen geld op je rekening, maar dit is de dag waarop wordt bepaald dat jij recht hebt op het dividend. De pay-out datum ligt vaak enkele dagen later.


Dividendbelasting

Dividendbelasting wordt geheven op het dividend dat wordt uitgekeerd. In Nederland is dit 15%. Deze 15% krijg je terug bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit verschilt per land. In landen als de Zwitserland ligt dit op 35%. Deze buitenlandse dividendbelasting kun je gedeeltelijk terugkrijgen.


Wat zijn dividend aandelen?

Dividend aandelen zijn aandelen van ondernemingen die vaak een relatief hoog dividend uitkeren ten opzichte van de gerealiseerde winst. Deze bedrijven keren vaak meer dan 30% van de winst uit als dividend. Dat noem je de pay-out ratio (dividend/winst).


Vaak is de winst van deze bedrijven, net als het dividend, stabiel. Dat komt doordat deze bedrijven volwassen zijn, minder cyclisch zijn en sterke winstmarges draaien. In slechte jaren blijft er vaak voldoende winst over om dividend te betalen. Deze bedrijven worden vaak gezien als veilige beleggingen (hoewel dat niet voor ieder dividend aandelen geldt). Dit levert historisch gezien beter dan marktgemiddelde rendementen op. 


Waarom beleggen in dividend aandelen?

Het is lekker om jaarlijks dividend te zien binnenkomen. Dat een bedrijf dat constant kan, is een indicatie dat de strategie van het bedrijf goed is. Velen vinden dit handig als extraatje voor je pensioen, er komt immers cash bij je binnen. Zoals ik al zei levert dit een goed rendement op.


Hieronder een afbeelding uit een onderzoek naar de rendementen van aandelen gecategoriseerd op basis van dividend. Daar zie je dat aandelen die dividend uitkeren een beter rendement laten zien dan degene die dat niet doen.


De aandelen zijn opgedeeld in vijf gelijke groepen, waarbij je ziet dat de tweede groep die dividend uitkeert het beste presteert. Dat zijn aandelen met een hoog dividend, maar niet de allerhoogste. Hoe vind je die? Lees snel verder.


Hoog dividend aandelen

 

Hoog dividend aandelen

Aandelen met het hoogste en laagste rendement leveren een slechter rendement op dan die in de tweede groep. Waar moet jij op letten bij het selecteren van beste dividend aandelen:


1. Pay-out ratio dividend aandelen

Bedrijven die meer dan 75% van de winst uitkeren kunnen in gevaar komen doordat de competitieve positie verslechtert. Let er dus op dat de pay-out ratio niet te hoog is en dat dividend kan worden uitgekeerd, waarbij de competitieve positie oké blijft.


2. Ontwikkeling dividend

Wat hierop aansluit is de ontwikkeling van de winst en het bedrijf. Als deze de verkeerde kant op gaat, kan het dividend in gevaar komen, net zoals bij Philips. Klik hier als je meer over deze casus wilt leren


3. Rendement dividend

Dan het dividendrendement. Dat bereken je door het dividend te delen door de beurskoers. Stel dat Nedap €3 dividend uitkeert en de koers €60 is dan is het dividendrendement 5% (€3 / €60). Bij bedrijven waar dit hoger ligt dan 5% wil je uitkijken. Het kan betekenen dat dit niet langdurig houdbaar is. Later meer hierover.


4. Consistentie dividend

Als laatste wil je bedrijven die hebben laten zien dat ze consistent zijn. Bedrijven die meer dan 10 jaar het dividend kunnen verhogen, of zelfs 25 of 50 jaar, zijn robuuster dan andere dividendbetalers. Ze hebben namelijk gedurende verschillende cycli dividend betaald. Zulke bedrijven noem je ook wel dividend aristocraten of koningen. 


Dividend aandelen: aristocraten of koningen

Een bedrijf dat 25 jaar lang dividend heeft uitbetaald en verhoogd noem je een dividend aristocraat. Een bedrijf dat het 50 jaar lukt een dividend koning. In de S&P 500 waar de 500 grootste Amerikaanse bedrijven in zitten, waren er slechts 57 dividend aristocraten. Dan ben je dus een speciaal bedrijf. Voorbeelden zijn Coca-Cola, Johnson & Johnson, Stanley Black & Decker, Lowe's of Procter & Gamble. Dit zijn kandidaten voor in een goede dividend portefeuille.


Dividend aandelen Nederland

We hebben in Nederland ook wat dividend aandelen die top zijn. De volgende vijf bedrijven hebben de afgelopen jaren het dividend consequent verhoogd. Dit zijn de Nederlandse dividend aandelen:

Naam

Dividendrendement

Jaren verhoogd

Vopak

4.6%

5

Unilever

4.0%

14

Reed Elsevier

1.7%

12

Wolters Kluwer

1.5%

15

ASML

0.9%

12


Nederlandse hoog dividend aandelen

Hiermee zou ik oppassen. Door te selecteren op deze aandelen neem je ook veel meer risico. Zoals ik al beschreef zijn aandelen met een hoog dividendrendement mogelijk onhoudbaar. Ze leveren minder rendement op dan aandelen met een iets lager dividendrendement.


10 jaar geleden waren de bedrijven met het hoogste dividendrendement BAM, KPN, Wereldhave, Corio en Unibail-Rodamco. Je kan zelf zien waar ze nu staan. Dat is geen duurzame strategie om een goed rendement te behalen. Een lijst met de hoog dividend aandelen van de AEX vind je hier.

Naam

Dividendrendement

Koersrendement 5y

ABN Amro

10.2%

-37%

NN Group

8.4%

3%

ING Group

7.6%

45%

ASR Nederland

6.7%

25%

Aegon

5.7%

29%

In het onderzoek dat ik hier eerder deelde zag je dat de hoogste dividendbetalers niet zorgen voor het beste rendement. Dat was namelijk het tweede kwartiel. Bovenstaande hoog dividend aandelen als ABN, NN, ING, ASR en Aegon gaan het in mijn ogen dan ook minder goed doen dan een mandje van de dividendbetalers die consequent het dividend hebben verhoogd als Wolters Kluwer, Vopak, Unilver, Reed Elsevier en ASML.


Zijn dividend aandelen een goede investering?

Dividend aandelen kunnen een goed rendement opleveren. Let daarbij op de genoemde voorwaarden. Verder is het belangrijk dat je let op de kracht van de onderneming en niet enkel het dividend. Daardoor zul je betere rendementen behalen. En daar draait het natuurlijk om.


Wil je meer weten? Hieronder vind je onze podcast over dividend en dividendbelasting.


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comentarios


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page