top of page

Elon Musk Boek: recensie met zijn lessen - Walter Isaacson

Ik maak veel tijd om boeken te lezen zoals het hagelnieuwe Elon Musk boek. De biografie geschreven door Walter Isaacson is echt een meesterwerk. Ik vond het interessant om te lezen. Je leert Musk nog beter kennen.


De auteur sprak twee jaar lang met familie en vrienden van Musk. Ruim 140 mensen.


Inhoud


Biografie Elon Musk

Elon spreekt in het boek over zijn ruimtereisjes, multi-planetaire droom en uitdagingen rondom PayPal, SpaceX, Neuralink, OpenAI, Tesla & nieuwste speeltje Twitter. Die Twitter saga werd goed uitgelegd in het boek.


Musk vertelt verder in het boek hoe hij alle uitdagingen aanvliegt. En hoe hij de bedrijven laat excelleren, daarin is hij stellig. Elon deelt zijn speeltjes niet, ze moeten worden aangestuurd zoals hij dat wil. En dat gebeurt via zijn stappenplan. Het algoritme.


Algoritme musk

Dit algoritme past hij toe op bijna iedere nieuwe onderneming. Mocht je zelf van plan zijn wat te starten of wil je wat veranderen in je bedrijf? Let dan op. Isaacson beschrijft het algoritme als volgt:


“The algorithm is a five-step process for not only making good products and designing good products, but manufacturing them.”

1. Question every requirement

Stel vraagtekens bij vereisten. Waarom zijn ze er? Zijn ze noodzakelijk? Musk greep stevig in bij productielocaties van de model 3. Sommige kwaliteitschecks waren overbodig. Let er wel op dat je niet te veel checks verwijdert. Dan krijg je problemen. Lees je mee Boeing?


Stel vragen aan degene die de vereisten heeft bedacht. Vooral als ze van slimme mensen afkomstig zijn. Die worden minder snel in twijfel getrokken.


2. Delete

Verwijder zoveel mogelijk onderdelen uit een proces. De kans is groot dat je later weer wat moet toevoegen. Sterker nog. Als je uiteindelijk niet minstens 10% terugzet heb je onvoldoende geschrapt.


3. Simplify and optimize

Versimpelen en optimaliseren moet na stap 2 komen. Een veelgemaakte vergissing is het optimaliseren van een onderdeel of een proces dat er niet zou mogen zijn. We kennen allemaal de compleet nutteloze vergadering. Iedereen aan het discussiëren terwijl het hele dossier geschrapt zou kunnen worden.


"Possibly the most common error of a smart engineer is to optimize a thing that should not exist." - Elon Musk

4. Accelerate

Versnel de cyclustijd. Elk proces kan worden versneld, maar doe dat pas nadat je de eerste 3 stappen hebt opgevolgd. Het is namelijk niet handig om processen te versnellen die niet nodig zijn. Dat scheelt weer wat werk.


5. Automate

Dat komt als laatste. Wacht tot alle vereisten kritisch zijn bekeken, onderdelen en processen zijn geschrapt en de kinderziektes zijn overwonnen. Daarna kan je automatiseren.


Werkt dat algoritme van Musk?

Je kan wel stellen dat Elon hiermee behoorlijk succesvol was. Alhoewel, de laatste overname lijkt toch wat minder te lopen. De blauwe vogel Twitter lijkt maar net in de lucht te blijven. Naast het personeel is het flink wat veren en glans verloren. En Elon verloor zelf wat wisselgeld, zo'n $20 mld tot nu toe.Ik denk dat Elon iets te lekker gaat op het resultaatgerichte. Mogelijk is dat een nadeel. Hij verliest soms de mens uit het oog. De vraag is dan ook of hij geen zand in de motor van Tesla of Twitter gooit door zoveel mensen te ontslaan. Vooralsnog werkt het algoritme. De toekomst zal uitwijzen of het ook weer goed komt met Twitter.


Naast deze stappen had Musk nog enkele regels.


Regels Elon Musk

1. Managers moeten praktijkervaring hebben. Zonder praktijkervaring begrijpen ze het product of de dienst niet goed. Laat ze minsten 20% van de tijd besteden aan de praktijk.

2. Je vergissen is oké. Het is niet oké als je te zelfverzekerd bent én je vergist.

3. Vraag je medewerkers nooit om iets te doen wat je zelf niet wil doen.

4. Zoek bij een vacature mensen met de juiste instelling. Vaardigheden kun je leren. Een instelling veranderen vergt een hersentransplantatie.

5. Vriendschap is de vijand. Als je vrienden bent met je collega is het lastig diegene kritisch te beoordelen.

6. Creëer een gevoel van urgentie.

7. De enige wetten zijn de wetten die de natuur ons oplegt. Al het andere is een aanbeveling.


Dit is het totale algoritme van Musk. Het algoritme van hem is in zijn bedrijven heilig verklaard, net als hijzelf. Dan wil je extra kritisch zijn op z’n lessen. Pik er dus uit waarvan jij denkt dat het nuttig is.


Conclusie Elon Musk boek

Ik vond het nieuwe Elon Musk boek een interessante. Je leert Musk nog beter kennen. Hij is zoveel meer dan de CEO van Tesla. Maar zijn accu lijkt nog lang niet leeg. Hij wil altijd meer. Misschien dat hij pas stopt nadat hij al zijn kinderen een bedrijf kan schenken. En dat duurt dan nog even met elf kinderen. Ook op dit vlak is zijn productiviteit bijzonder hoog.


Leden die mij volgen ontvangen zulke brieven als eerste. En soms leuke extraatjes. Wil je naast deze andere lessen om de week die gratis ontvangen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief.


Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page