top of page

Tesla koers verwachting 2025

In dit artikel gaan we in op de koersverwachting van Tesla voor 2025. We gaan kijken wat analisten verwachten. Ze volgen Tesla op de voet, maar zitten er vaak wel eens naast.


Daarna zal ik onderbouwen of ik de verwachtingen als realistisch zie. Zo krijg jij als belegger een beter beeld van Tesla. Daar gaan we!


Inhoud

 

In het kort: Tesla is één van de best presterende aandelen aller tijden met bijna 60% rendement per jaar. Volgens analisten groeit het bedrijf naar bijna $300 in 2025. Ik geef dé belangrijkste overwegingen waar je op moet letten.

 


Tesla ging in 2010 naar de beurs en werd gewaardeerd op $1.7 mld. Het bedrijf is nu ruim $600 mld waard. Dit betekent een jaarlijks rendement van bijna 60% per jaar!


Het verwacht op de middellange termijn met 50% per jaar te groeien en heeft met Musk een geniale gek aan het roer. Wat verwachten analisten voor 2025?


Koers verwachting Tesla 2025

Om de verwachting van de koers van Tesla te bepalen kijken we naar de verwachtingen van analisten. Aan de hand van de winst bepalen we een koersdoel.

Koers verwachting Tesla 2025 winst

Bron: Jaarrekening Tesla en verwachtingen Wall Street (cijfers x1.000.000.000)


Zoals je ziet in de tabel verwachten analisten een omzetgroei komende jaren van zo’n 25% per jaar. De winstmarge ligt op 13%. Dit resulteert in een winst van 21.7 mld in 2025 volgens analisten.


De formule voor een koersdoel:

Winst per aandeel jaar 2025 * koers-winstverhouding 2025


Tesla heeft 3.171.000.000 aandelen uitstaan. De winst per aandeel in 2025 is $6.84 (21.700 mld / 3.171 mld). Een koers-winstverhouding van 40 lijkt passend voor Tesla in 2025, omdat het bedrijf in 2025 nog steeds een snelle groeier is. Deze multiple is nu ~60 en was historisch stukken hoger. Dit komt neer op een koers van ~$275.


Hiermee zie je dat Tesla stevig is gewaardeerd. Beleggers geloven dus dat Tesla harder kan groeien dan analisten en/of een betere marge behaalt. Dit heeft een impact op de waardering. Ik zal de belangrijkste overwegingen behandelen. Meer weten over waarderen? Klik dan hier.


De belangrijkste overwegingen

  • Omzetgroei Tesla

  • Winstmarge Tesla

We weten dat aandelen op de lange termijn bewegen naar de intrinsieke waarde. Deze is gebaseerd op de winst van het bedrijf. Deze bestaat uit de componenten omzetgroei en de winstmarge. Daarom behandel ik beide zaken voor Tesla.


Omzet Tesla

Omzetgroei Tesla afgelopen jaren

Elon Musk, de zelfbenoemde Technoking (CEO) van Tesla wil 50% omzetgroei per jaar realiseren. De doelen van Musk zijn altijd ambitieus of “extremely hardcore” zoals hij ze noemt. Dit lees je ook terug in het boek over Musk van Ashlee Vance. Zie het meer als een stip op de horizon. Voor een autobouwer (of software op wielen) is 50% omzetgroei per jaar absurd.


Ook wil Musk in 2030 ruim 20 miljoen Tesla’s per jaar verkopen. In 2023 zijn dit er ~1.8 miljoen. Dat is een groei van ruim 40% per jaar tot 2030. Dit terwijl er in 2022 wereldwijd 67 miljoen auto’s zijn verkocht. Analisten zijn sceptisch.


Samen Fiorani, analist van AutoForecast Solutions hierover: “It’s such a competitive market that Tesla would have to reinvent the automobile far beyond what it already has done in order to dominate to that level."

Concurrentie

Fiorani doelt op de concurrentie van o.a. autobouwer BYD (Build Your Dreams) uit China. Hier komt 25% van Tesla's omzet vandaan. Het lijkt Tesla daar te gaan inhalen qua verkopen.


De doelstelling van 50% groei per jaar wordt daarmee behoorlijk pittig. Ook Musk ziet de concurrentie in China: “They are the most competitive in the world”.

Tesla vs BYD omzet

Fysiek gezien lijkt de 50% groei onmogelijk, maar Musk tart wel vaker met de natuurwetten. Wat verwacht ik ervan?


De markt voor elektrische voertuigen groeit volgens onderzoek van McKinsey met ruim 20% per jaar tussen 2021 en 2030. Tesla lijkt een bovengemiddeld bedrijf. Hierdoor acht ik een groei tot 2030 van 25-30% per jaar als realistisch, net als analisten. Dat is iets sneller dan de marktgroei. Tesla groeide afgelopen jaren sneller dan de EV markt. Nu lijkt dat te stangneren. Hieronder zie je het EV marktaandeel. 50% groei lijkt vooralsnog ver weg op basis van deze statistieken.

Bron: Counterpoint Research juli 2023


Nu we de omzetgroei hebben behandeld kijken we naar de marge. Zonder een goede marge heb je niets aan omzetgroei. Ook op dat gebied is Tesla een monster.


Marge Tesla

Tesla winstmarge

Tesla behaalde afgelopen jaar een winstmarge van 15%. Dat is echt fenomenaal. Het behaalt een bruto marge van ruim 25% waar de concurrentie op 20% blijft steken.


Dit realiseert het door schaalvoordelen in de gigafactories en technologische innovaties. Een Tesla in Berlijn wordt gemaakt in 10 uur. Ter vergelijking, Volkswagen doet er 30 uur over om een ID auto te produceren.


Wanneer je verder omlaag gaat in de resultatenrekening en kijkt naar de operationele kosten, dan is Tesla extreem 'lean' zoals ze dat in de beleggerswereld noemen. De kosten die Tesla kwijt is aan SGA (sales, general & administrative) bedragen 6% van de omzet.


Ter vergelijking, Volkswagen draait hier 12%. Dan heb je alweer 6% marge voorsprong te pakken. Dat lijkt misschien niet imponerend maar auto's zijn dure speeltjes dus in absolute termen gaat het al snel over vele miljarden aan extra winst voor Tesla.


De marges van Tesla zijn afgelopen tijd onder druk gekomen. Ze dalen richting de 10%. Dit komt doordat Tesla de prijzen verlaagt om marktaandeel te veroveren.


Tesla in China

We hadden het al eerder over China. In de toekomst is die markt belangrijk. De Chinese markt is goed voor 60% van de jaarlijks verkochte elektrische voertuigen. Tesla behaalt nu 25% van de omzet uit China. Drie jaar geleden was dit nog 12%. Hier komt Tesla concurrentie tegen die steviger is dan in Europa of de VS.


Margedruk

De merken daar zijn niet op een hand te tellen. Marktleider is BYD ofwel Build Your Dreams. Tesla merkt de stevige concurrentie en verlaagt agressief de prijzen. Hierdoor daalde de marge van 15% naar 13%. De vraag is of ze deze marge kunnen behouden. Chinezen staan bekend om de competitieve aard en BYD is verticaal geïntegreerd. Het maakt veel componenten zoals de dure batterij zelf.


Margeverbetering

Aan de andere kant zijn er ook componenten die de marge verbeteren. Tesla wordt iedere dag nog efficiënter. Het bedrijf heeft tijdens de Capital Markets Day 2023 aangekondigd flink te kunnen snijden in de kosten. Ook verkrijgt het meer schaalvoordelen door de gigafactories.


Daarnaast is er nog één echte gamechanger: Full Self Driving (FSD). Momenteel kost dit $15.000 of $199 per maand. Dit type omzet heeft software achtige marges (~80%). Hiermee stijgt de marge van Tesla mogelijk fors.


Full Self Driving is belangrijk voor Tesla. Het lijkt alleen lastig om dit te implementeren. De volledig autonoom rijdende auto’s en 1 mln robottaxi's op de weg hadden er al in 2020 moeten zijn volgens Musk.


Normaal (en ook nu) zijn zulke extreme uitspraken niets voor mij. Maar hij heeft er ook zoveel van waargemaakt. De man is echt een genie. Misschien hoort daar af en toe een beetje gekte en buitenaards denken bij? FSD lijkt in ieder geval tractie te krijgen. Dit zie je aan de gereden kilometers met Full Self Driving Beta.

Tesla FSD Full Self Driving Beta Miles

Conclusie marge Tesla

Al met al denk ik dat de schattingen van analisten redelijk zijn met ~10-15% marge in 2025. Hiermee lijkt er nog upside te zijn voor de koers van Tesla. Vooral als ze de verwachtingen weten te verslaan en de doelen van Musk bereiken.


Tesla in 2025

Verder verwacht Tesla in 2025 te komen met de 'model 2'. Een model dat naar verwachting minder dan $25.000 moet gaan kosten. Daarmee wordt een Tesla bereikbaar voor veel mensen.


Houd je van wilde ritjes, dan is dit misschien wel een aandeel voor jou. Houd je niet van volatiliteit, sla dan Tesla over. Musk zei dit zelf al in 2018: “If people are concerned about volatility, they should definitely not buy our stock.” Ik ben benieuwd wat jij van Tesla vindt! Mocht je meer over Tesla willen weten?


Meer info

Klik hier voor de podcast analyse van Tesla

Klik hier voor de video over Tesla versus BYD


145 weergaven

Wekelijks mijn inzichten ontvangen?

Ontvang elke zondag alles over beleggen in je inbox

Samen met 4.500 lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, boekentips, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page