top of page

Verwachting beurs lange termijn

De verwachting voor de beurs op de lange termijn is dat deze stijgt. Historisch rendeerde de beurs 7% per jaar na inflatie en 10% voor inflatie. Waardoor komt dit en ziet de toekomst er ook zo uit? Je leest het hier.


Inhoud

 

In het kort: De lange termijn verwachting van de beurs: jaarlijks 7% rendement. Dit komt voort uit 220 jaar historisch rendement van 6.9% netto - na inflatie. Voor inflatie was dit 9.9% voor de S&P 500 sinds 1928. Onze AEX rendeerde 10.8% sinds 1983.

 


Wat is de verwachting van de beurs op de lange termijn

De verwachting van de beurs op de lange termijn. Dat is iets wat we allen willen weten. Maar de toekomst voorspellen, dat kan niemand. Wat we wel zien hierboven in de afbeelding, is dat de beurs historisch 6.9% rendeerde na inflatie. Voor inflatie was dit 9.9% sinds 1928.


Daarom lijkt deze 6.9% op de lange termijn voor de toekomst de meest realistische inschatting. Dit rendement behaal je als belegger doordat de onderliggende winsten van bedrijven stijgen. Weten hoe dit precies zit en hoe beleggen werkt? Klik dan hier voor de uitleg.


Waarom is de verwachting van de beurs op de lange termijn 7%

Zoals ik al zei komt het koersrendement en dividend van bedrijven voort uit de winstontwikkeling. Nog beter gezegd, het rendement dat een bedrijf kan behalen op het geïnvesteerde kapitaal. Superbelegger Chuck Akre omschreef dit precies zo. Het gaat om de ROIC.


De ROIC formule gaat uit van de winst (NOPAT) gedeeld door het geïnvesteerde kapitaal. Deze is volgens onderzoek van McKinsey langjarig 10%.En volgens Charlie Munger is het rendement van een bedrijf over de lange termijn gelijk aan de ROIC:


“Over the long term, it is hard for a stock to earn a much better return than the business which underlies it earns (ROIC)"
 "For example, if the business earns 6 percent on capital over 40 years and holds it for that 40 years, you’re not going to make much different than a 6 percent return.”

Oké de ROIC van beursgenoteerde bedrijven is langjarig 10%. Het koersrendement blijft met 7% achter. Hoe zit dat?


De ROIC houdt geen rekening met inflatie. Deze ~2% extra zorgt ervoor dat je netto rendement 7% is en geen 9-10% per jaar.


Wanneer de ROIC van beursgenoteerde bedrijven in de toekomst ook rond de 10% per jaar blijft, zal het rendement van de beurs op de lange termijn ~7% per jaar blijven.


Verwachting AEX-index lange termijn

Hoe zit dat dan met onze eigen AEX. Wat is daar de verwachting van op de lange termijn?


We kennen daar twee soorten grafieken. Die van de AEX en de AEX GR. De eerste is onze variant die we kennen. Alleen die neemt dividend niet mee, de tweede wel. We zullen ze eens bekijken.


AEX lange termijn

Hieronder zie je de grafiek op de lange termijn van onze bekende AEX. Op de lange termijn rendeerde de AEX 7.3% per jaar sinds de oprichting in 1983 toen er een koers van 50 op de borden stond. Nu ruim 40 jaar later is dit ~900.


Lange termijn rendement AEX

Ik hoor je denken. Dat is geen 7% per jaar na inflatie. Dan zit je eerder op ~5% (7.3% - 2%). Dat komt dus door het ontbreken van dividend.


AEX GR lange termijn

De AEX GR variant is inclusief herbelegd dividend. Het rendement daarvan? 10.8% per jaar sinds 1983. Dat komt weer dicht bij dat bruto rendement (exclusief inflatie) van de ROIC. Na inflatie is dit ook ~7-8% en daarmee in lijn met het langjarig gemiddelde van de beurs.


Is de ROIC van de AEX in de toekomst ook 10%, dan kan je eenzelfde rendement op de lange termijn verwachten in de toekomst.


Lange termijn rendement AEX GR

Tips beleggen lange termijn

Leuk dat we de komende decennia weer 7% aan rendement verwachten op basis van de historie. Maar heb je tips hoe ik dat kan halen? Zeker.


Beleggen doe je voor de lange termijn. Daarmee doel ik op tenminste 5 jaar of langer. Dan heeft een crisis minder impact. Ik zou zelf beleggen in aandelen of ETF's op de lange termijn. Hier deel ik tips om in ETF's te beleggen.Door een ETF te kopen volg je het langjarig rendement. Met losse aandelen kan je het langjarig rendement verslaan.


Nog wat extra tips? Hier komen ze:


Transacties

De beste beleggers handelen weinig. Dat lijkt gek. Je wilt immers tijdig inspelen op veranderingen. Op de lange termijn is dat niet het juiste spel van de particuliere belegger. Ik beleg nu ruim 20 jaar en versla de index. Hoe ik dat doe?


Weinig handelen en enkel beleggen in de allerbeste bedrijven.Timen van de markt

Iets anders waar wij slecht in zijn. Het timen van aan- en verkopen. Doordat de beurs in 9/10 jaren omhoog gaat is tussentijds je portefeuille verkopen meestal geen goed idee.


Denk jij dat je het beter weet? Dat dacht ik tenminste wel. Totdat ik erachter kwam hoe moeilijk het was. Hieronder deel ik een spel met je. Je krijgt een willekeurige 10-jaars periode van de S&P 500 (beurs VS) te zien. Je mag 1x kopen en 1x verkopen binnen die periode. Kan jij juist timen wanneer je koopt en verkoopt? Ik ben benieuwd!Conclusie verwachting beurs lange termijn

Op de lange termijn rendeert de beurs ~10% per jaar. Na inflatie is dit ~7%. Wanneer de ROIC van bedrijven op de lange termijn 10% blijft, zal de verwachting dat de beurs ~7% rendeert op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk uitkomen.


Wil je meer dan die 7% realiseren? Ik behaalde een rendement van 13.5% per jaar de afgelopen 14 jaar. Ik beleg daarvoor voor de lange termijn en selecteer losse aandelen. Ik heb vroeger ETF's ingeruild om zelf aandelen te selecteren.


Daarbij let ik onder andere op kwaliteit en de ROIC. Bedrijven met een ROIC van 15% zullen op de lange termijn dit ook als rendement behalen. Hoe ik die switch maakte hoor je hieronder.


Van indexbeleggen naar aandelen selecteren als een proComments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page